Úszógumi nélkül szociálisabbak vagyunk!

Talán nem is olyan rossz az a trécselés a gyakorlatok között az edzőteremben. Az Ohió-i Állami Orvostudományi Egyetem legújabb kutatása szerint összefüggés lehet a társas viselkedés és az úszógumik elvesztése között.

Legalábbis ez a helyzet az egereknél. A Cell Metabolism szaklapban megjelent tanulmány szerint a rágcsálók némelyike a has körüli zsír felét leadta annak köszönhetően, hogy összetettebb és szociálisan stimulálóbb környezetben élt. A kutatók egy tavalyi kutatásra alapoztak, amely azt vizsgálta, hogyan növeli az egerek rákkal szembeni ellenálló képességét az ilyen összetett környezet. A kutatást vezető Dr. Matthew During elmondta, feltűnt, hogy ezek az állatok sokkal vékonyabbak voltak.

ypu8mycf4

Az új kísérlethez két csoport ugyanolyan egeret választottak ki. Az egyik csoportot ötösével szabványos ketrecekbe helyezték, a többieket pedig huszonötösével bonyolultabb környezetekbe helyezték, amelyekben kerekek és útvesztők is voltak, és több lehetőség nyílt a társas érintkezésre. A kutatók az étrend és a fizikai aktivitás variációit figyelték.

Néhány hét múlva a gazdagabb környezetben lévő egerek soványabbak voltak, még akkor is, amikor unatkozó társaik két-háromszor több időt töltöttek a futókeréken. Ráadásul a társas állatok nagyobb ellenállást mutattak az elhízás ellen, amikor magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.