Szuper tavaszi ételek, amit iktass az étrendedbe!

Ilyenkor márciusban már feléled bennünk a vágy a szép új ruhák iránt, no és persze az igény egy jó kis diétára, hogy egészségesebben nézzünk a nyár elé!

A tavasz szerencsére számos finom, üdítő hatású zöldséggel, gyümölccsel is vár bennünket, melyekkel egyszerűen készíthetünk könnyed és ínycsiklandó diétás ételeket. Használjuk ki a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket! Mik azok, melyek az egészséges táplálkozás alapvető részei lehetnek?

1.Eper: rengeteg egészségügyi előnye van. Az almával vagy a banánnal szemben több tápanyaggal rendelkezik, valamint elégeti a tárolt zsírt (a benne lévő antocianinok serkentik ezt). Kiváló a fogyáshoz. A nitrát elősegíti a vér- és oxigénáramlást a testünkben. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ám nemcsak édes kényeztetésnek tökéletes. Az egészséges táplálkozás remek összetevője akkor is, ha friss salátára vagdossuk rá pici darabokként és egy kis balzsamecettel emeljük ki az ízét.

eper

2.Újhagyma: ez a zöldség allicint tartalmaz, mely gátol bennünket abban, hogy túl sokat együnk, stimulálva a jóllakottság-érzést az agyban. Enyhébb és édesebb ízű, mint társai – szeleteljük salátára az egészséges táplálkozás jegyében. A hízás ellen is remekül felveszi a harcot. Zöld leveleit meg lehet enni, vagyis az egész újhagymát felhasználhatjuk, akár omlettbe is.

3.Spárga: egyike azon zöldségeknek, melyek a tavasz megérkezését hirdetik. A spárga felbukkanása a piacokon ennek egyértelmű jele! Fehérje- és rostdús zöldség, mely a jó emésztéshez és az immunitáshoz elengedhetetlen. Inulint is tartalmaz, mely emésztetlen marad, míg el nem ér a vastagbélbe, ahol azonban segít a tápanyagok hatékonyabb felszívásában. Afrodiziákumként is számon tartják – minél természetesebb formában kínáljuk, annál jobb. Enyhén meg lehet főzni – kevés borssal, citromlével nagyon finom.

4.Articsóka: ez a zöldség első ránézésre ijesztőnek tűnhet szúrós levelei miatt, ám vétek lenne kizárni az egészséges táplálkozásból! Egy közepes méretű articsóka 64 kalóriát tartalmaz, 10 gramm rostot és 3 gramm fehérjét. Igen jó C-, K-vitamin- és folsav forrás. Az articsókát szintén érdemes minél természetesebb formában fogyasztani, párolva, egy kis citromlével, friss, apróra vágott petrezselyemmel. Számos ételnek lehet összetevője vagy remek kísérője.

5.Édeskömény: az olasz konyhával azonosítjuk legtöbbször, ám szinte bármikor adható friss zöldségek mellé kora tavasszal, amikor leginkább elérhető és a legfinomabb! Egy kevéske édeskömény a salátáinkban máris egy gramm rosttal lát el bennünket és csupán 9 kalóriával. Az édeskömény gumó remek C-vitamin-, folsav- és káliumforrás. Enyhe ánizsos íze van és ropogós állaga – az egészséges táplálkozásba kitűnően bevonható nyári saláták részeként vagy V-alakúra vagdosva és más, ropogós zöldségekkel együtt tálalva köretként.

6.Saláta: tökéletes fogyasztó ételnek, hiszen rostot és cellulózt tartalmaz. A rost javítja az emésztést, miközben a saláta is telít. Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú, egészséges testsúly fenntartásában. A rost segít eltávolítani az epesót is a szervezetből. Ha a salátát borsóval és hagymával wok-ban elkészítjük, még kiváló köret is készülhet belőle!

7.Brokkoli: lehet szeretni vagy utálni, csodákat művel a brokkoli! Úgy is mondhatjuk, „intelligens” szénhidrát, melynek ráadásul magas a rosttartalma – segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, fenntartja az alacsony vércukrot és meggátolja a túl sok evést. Egy csészényi brokkoliban annyi fehérje van, mint egy csésze rizsben vagy kukoricában, de csak fele annyi kalória. A brokkoli ízletes, párolva, főzve, parmezán sajttal a tetején különösen élvezetes az egészséges táplálkozás részeként.

brokkoli5

8.Retek: ez a zöldség számos egészségügyi előnnyel bír, mégis, jellemzően alulértékeljük. Tavasszal és nyáron, amikor nő, különösen élvezetes a fogyasztása frissítő íze miatt! Nagyon kevés kalóriát tartalmaz – egy csésze retek mindössze 20 kalória -, ezért tápanyagként, rostként egyaránt tökéletes. Bármikor adhatjuk ételeinkhez anélkül, hogy sérülne a diétánk! Kipróbálhatjuk wokban is, káposztával és répával keverve – kitűnő kombináció!

retek5

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.