Spárgával a másnaposság ellen!

A munkahelyi évzáró partik, az ünnepek miatti összejövetelek ideje van! Fel kell tölteni a bor-, sör-, röviditalkészleteket! De kell spárga is, ami remek házi praktika másnaposság ellen.

Miért jó a spárga?

A chicagói Élelmiszertechnológiai Intézet tudósai szerint a spárgában található aminosavak és ásványi anyagok segíthetnek a májnak a túlzott alkoholfogyasztás toxikus hatásainak enyhítésében. Alátámasztott házi praktikáról van tehát szó.

Sajnálatos módon a jótékony hatású anyagok sokkal nagyobb koncentrációban fordulnak elő a spárga zöld leveleiben, mint a sokak által kedvelt és étkezési célokra felhasznált sípokban. A legjobb tehát, ha a zöldségevés helyett inkább az alábbi módszerekkel próbáljuk megelőzni a szilveszteri másnaposságot.

Házi praktikák spárgával, tudósoktól?

A tudósok szerint a legfontosabb a megfelelő hidratáció. Ennek érdekében igyunk sok folyadékot, mivel a másnaposság tüneteinek fő okozója az alkohol okozta dehidratáció. Jó ötlet lehet még a B-vitamin készítmények fogyasztása (akár buli közben is) és a sötétebb röviditalok, mint például a whiskey kerülése is. Alkoholfogyasztás előtt lehetőség szerint ételt is vegyünk magunkhoz.

Bár az aszpirinhoz és az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentők szedése jótékonyan hathat a másnaposságra, az acetaminofent kerüljük el, mivel ez alkohollal keverve súlyosan károsíthatja a májat. Ha pedig semmilyen módszer nem vezet eredményre, próbálkozzunk a következő másnaposság megelőzésével: fogadjuk meg, hogy legközelebb nem iszunk annyit!

Forrás: MTI