Receptek Húsvétra cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak

Közeleg a húsvét, vége a böjti időszaknak, ilyenkor mindig örömmel próbálunk ki új recepteket. Ez akkor is így van, ha cukorbeteg van a családban, és jobban oda kell figyelni az ünnepi ételek szénhidráttartalmára, bár ebben az esetben nagyon körültekintően kell megtervezni az ünnepi menüt. 

Receptsarok jóvoltából most olyan ételeket mutatunk, melyeket cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. 

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban olyan – cukorbetegeknek ajánlott – receptek szerepelnek, melyeket az olvasók küldtek be egy receptpályázatra, és dietetikusok válogattak. Minden recept mellett megtalálható a tápanyagtartalom pontos leírása is.

Ez alkalommal ízletes csirkés fogásokat ismerhetnek meg, melyeket kreatív, szokatlan köretekkel társítottak.Természetesen egy cukorbetegek által is fogyasztható, de nagyon ízletes almás-diós desszertet is betettünk az összeállításba, hogy legyen mivel zárni az ünnepi ebédet.  

Kakukkfüves sült csirkecomb édesburgonya-pürével – Béres Andrea receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 350 kcal
Fehérje: 34 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 26 g

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db csirkecomb
500 g édesburgonya
100 ml főzőtejszín
só, bors, rózsabors
szerecsendió
2-3 db kakukkfűág

A csirkecombot sóval, borssal és rózsaborssal bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük a friss kakukkfűágakkal, lezárjuk, és ropogósra sütjük. Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágva megfőzzük, majd leszűrjük, és szerecsendióval, kevés sóval krémesre turmixoljuk, végül óvatosan belekeverjük a tejszínt. Friss salátát tehetünk mellé.

Csirkemell párolt körtével – Bíró Sára receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 360 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 12 g

Hozzávalók 4 adaghoz:
200 g csirkemellfilé
tartósítószer-mentes fűszersó (zsálya, paprika, rozmaring, só, bors)
1 tk. dijoni mustár
2 ek. olívaolaj
diónyi vaj
1 gerezd fokhagyma
200 g körte
100 ml vörösbor
2 db szegfűszeg
1 csipetnyi fahéj
5-6 csepp édesítőszer

A körtét egészben megpucoljuk és magházkiszúróval a csumáját kivesszük. A bort a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk, majd betesszük a megpucolt körtét és az édesítőszert. Pároljuk 4-5 percig, fontos, hogy roppanós maradjon, ne főjön szét. A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük a fűszersóval. A dijoni mustárt elkeverjük az olívaolajjal, és ebbe beleforgatjuk a húst, egy éjszakán keresztül pácoljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat, hozzáadjuk a vajat, és ha forró, beletesszük a csirkemellfilét. Mindkét oldalát megpirítjuk, majd 2 evőkanálnyi vizet öntünk rá, beleteszünk egy gerezd fokhagymát, és 5-6 percig pároljuk.

Almakenyér – Müllerné Árpád Edit receptje (Receptsarok 6.)

1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 90 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 14 g

Hozzávalók 20 szelethez:
500 g alma
300 g liszt
2 db tojás
1 cs. sütőpor
50 g dió
2 tk. őrölt fahéj
100 ml tej (2,8%-os)

Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a tojást, a durvára vágott diót és annyi tejet, hogy önthető állagú legyen a tészta. Két őzgerincformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd beleöntjük a tésztát, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Forrás: http://gyorgytea.hu/