Nem mindegy mit mond az orvos!

Nem mindegy, hogy egy orvos kövérnek, vagy egészségtelen tömeggel rendelkezőnek nevezi az elhízott gyereket.

Az egészségügyben használt orvosi nyelv akár negatívan is hathat a gyerekekre. Az orvosok által használt szavak ugyanis – amikor a szülőkkel megvitatják csemetéjük súlyproblémáit – akár megbélyegzésként is hathatnak a gyerekekre. A Rudd Élelmiszerpolitikai és Elhízási Központ felméréséből ugyanis kiderült, hogy a szülők jobban szeretik, ha a gyerekeik doktora az "elhízott" vagy "kövér" szavak helyett, a "tömeg", vagy az "egészségtelen tömeg" kifejezéseket használják.

A kutatók a felmérésbe 2 és 18 év közötti gyermekek szüleit vonták be, akiket megkértek, hogy mondják el véleményüket 10 különböző, gyakorta használt szóról, kifejezésről, melyek mindegyike a túlsúly leírására szolgál. A szavak a "rendkívül túlsúlyos", "magas BMI", "súlyprobléma", "egészségtelen súly", "tömeg", "nehéz", "súlyos", "pufók" és a "kövér".

shutterstock_92418558

Az eredményekből kiderült, hogy a szülök az enyhébb kifejezéseket hatékonyabbnak, motiválóbbnak tartják a fogyás szempontjából. Az olyan jelzőket, mint például a kövér és a súlyos ugyanis túlságosan megbélyegzőnek tartják, ami szerintük annyira negatívan hat a gyerekre, hogy a fogyást is megnehezíti.

A szülők 35 százaléka ezért még orvost is váltana, ha az orvosuk ilyen negatív szavakat használna. Bár a tanulmány szerzői is elismerik a súlyproblémák kezelésének a fontosságát, szerintük nagyon fontos a megfelelően megválasztott orvosi nyelv, vagyis, hogy az inkább elősegítse, mintsem hátráltassa a gyerekek fogyását.

Forrás: