Miért gyötör állandóan az éhség?

Szervezetünk az étkezésből szerzi be az energiát, érthető hát, hogy éhesnek érezzük magunkat, ha pár óráig nem ettünk.

Ám ha gyomrunk folyamatosan „tiltakozik”, még evés után nem sokkal is, valami gond lehet az egészségünkkel. Mi okozhat állandó éhséget?

Az érzés mindenki számára ismerős: nehezen toleráljuk, ha korog a gyomrunk, olykor kissé kellemetlen helyzetbe is hozhat – ám evés után órákkal ez érthető. Sokkal kevésbé az viszont, ha nemrég étkeztünk, mégis „jelentkezik” a gyomor. Ha állandó éhség gyötör bennünket, az ok valamilyen egészségügyi probléma lehet.

A polyphagia az extrém éhség orvosi neve – s azt jelzi, hogy fontos lenne ellátogatnunk az orvoshoz.

1.Cukorbetegség?

A testünk az ételben levő cukrot glükózzá alakítja. Ám ha diabétesszel küzdünk, ez a glükóz nem éri el a sejtjeinket. Ehelyett a szervezet kiüríti magából a vizelettel, s azt a jelzést küldi nekünk, hogy többet kell ennünk. Ez az állandó éhség egyik oka.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők ehetnek igen nagy mennyiségeket, mégis fogynak.

A cukorbetegség egyéb tünetei: extrém szomjúság; látászavar; a vágások, horzsolások lassú gyógyulása; a kezekben, lábakban érzékelt fájdalom, zsibbadás és a kimerültség.

2.Alacsony vércukorszint?

Amikor a glükóz szint nagyon alacsony a szervezetben, hipoglikémia áll fenn. A cukorbetegek vannak a legnagyobb veszélyben, ám egyéb egészségügyi gondok is okozhatnak hipoglikémiát. Ilyen a hepatitis, vese rendellenességek, valamint a mellékvesével és az agyalapi mirigyekkel összefüggő problémák.

Súlyos esetekben a hipoglikémiások ittasnak tűnhetnek, ugyanis gondjaik vannak a járással és összezavarodhatnak a szavaik.

Egyéb tüneteik: szorongás; olyan érzés, mintha a szívük időnként kihagyna; fakó bőr; hidegrázás; izzadás; zsibbadásérzés a száj körül.

3.Alváshiány?

Amennyiben nem pihenünk eleget, az hatással van az éhséget kontrolláló hormonokra. Az alváshiányos embereknek nagyobb az étvágyuk és nehezebben telítődnek. Mi több: zsíros, magas kalóriás élelmiszereket kívánunk, ha fáradtak vagyunk. Az állandó éhséget tehát a nem alvásnak is köszönhetjük.

Az alváshiány egyéb tünetei: hangulatingadozások; ügyetlenség; az éberen maradás nehézsége; a balesetek valószínűségének növekedése; a napközbeni ébren maradás nehézsége és a hízás.

4.Stressz?

Amikor szorongunk vagy feszültek vagyunk, testünk kortizol hormont szabadít fel, s ez növeli az éhségérzetet. Az állandó éhségnek tehát a stressz bőven oka lehet. Stresszhatás alatt az ember cukorban és/vagy zsírban gazdag ételekre vágyik. Ezzel a test lényegében igyekszik „kizárni” az agy azon részét, amely az aggodalomért felelős.

Egyéb tünetek: haragos kitörések; kimerültség; fejfájás; alvásproblémák; gyomorproblémák.

Fotó: 123rf.com

5.Étrendünk lehet a hibás?

Nem minden étel telít bennünket ugyanúgy. A legjobban a magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel járunk ilyen szempontból – sovány húsokkal, hallal, tejtermékekkel -, vagy azokkal, melyek rostdúsak. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák vagy a bab.

A tészta, a fehér kenyér, az előre csomagolt- és gyorsételek tápanyagban hiányosak, ellenben túl sok zsírt és egészségtelen szénhidrátot tartalmaznak. Ha sok ilyet eszünk, állandó éhség lehet az eredménye, s sokkal többet ehetünk, mint kellene.

Az étrend-probléma egyéb tünetei: székrekedés; kevés és kemény széklet; gyomorfájdalom.

6.Gyógyszerrel lehet a gond?

Bizonyos gyógyszerektől éhesebbnek érezhetjük magunkat. Ilyenek az antihisztaminok, antidepresszánsok, szteroidok, egyes diabétesz-gyógyszerek és az antipszichotikumok. Amennyiben híztunk, mióta szedjük valamelyiket, valószínű, hogy ez okoz állandó éhséget, s jobb lenne konzultálnunk orvosunkkal egy másik lehetőségről.

7.Lehet, hogy gyermeket várunk?

Sok kismama tapasztalja az étvágy megnövekedését. A szervezet így biztosítja, hogy a baba elegendő tápanyaghoz jusson a fejlődéshez. Az első trimeszter során a legtöbb nő 2-3 kilót hízik, majd 0,45 kilót hetente a második és harmadik trimeszterben.

A terhesség egyéb tünetei: kimaradt menstruáció; gyakori vizelési inger; hányinger; súlyosnak érzett, feszültebb, megnagyobbodott mellek.

meddoseg

8.Pajzsmirigy-probléma?

Pajzsmirigyünk egy lepke alakú szerv a nyakunkban. Hormonokat termel, mely a szerveinket szabályozza. Amennyiben túl gyors a működése, hyperthyreosis-ban szenvedünk.

A megnagyobbodott pajzsmirigy mellett egyéb tünetei is vannak: gyors pulzus; idegesség; izzadás, jobban a kelleténél; izomgyengeség; szomjúság, még nem sokkal ivás után is.

pajzsmirigy, jod

9.Diétás ital lehet az oka?

Kalóriatakarékossági okokból, vagy fogyni vágyás okán sokan isznak cukormentes üdítőt. Ám a „hamis” cukor ezekben az italokban azt a jelzést adja az agynak, hogy több kalóriát fogyasszunk. Az állandó éhség érzettel szervezetünk azt javasolja nekünk, hogy vigyünk be szervezetünkbe több kalóriát.

Ha a diétás üdítő éhessé tesz, egyéb tüneteink is lehetnek: fejfájás; cukor utáni vágy, valamint a hízás.

Érdemes végiggondolnunk hát, miért vagyunk éhesek – s ha szükséges, cselekedni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php