Lehet vegetáriánus egy sportoló?

Talán azt gondoljuk, egy sportembernél elképzelhetetlen ez a diéta – ám a vegetáriánus étrend sportolóknak is ajánlott. Miért?

Milyen az ideális vegetáriánus étrend azok számára, akik sportolnak? Lehetnek egyáltalán vegák? Nos, ennek semmi akadálya. Ettől nem csökken a teljesítőképességük, erőnlétük. Csak okosan kell étkezni.

Tény és való: kemény fizikumra van szükségük a sportolóknak ahhoz, hogy teljesíteni tudjanak. Tévhit azonban, hogy azok, akik a hagyományos étrendet folytatják, erősebbek, mint a vegetáriánusok. A tápanyagokban gazdag ételek bevitele ugyanis megoldja a problémát. A sportolók számára javasolt vegetáriánus étrend szénhidrátból is sokat tartalmaz, a fehérje és a jó zsír pedig elengedhetetlen az erőhöz és a megfelelő anyagcseréhez. Nos, a zöldségek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek enzimatikus reakciók sorához járulnak hozzá a szervezetben.

sulyzozas

Foto: Ryderwear

Számos világszínvonalú sportoló van, aki évek óta vegetáriánus. Segít nekik, hogy aktívak maradhassanak, segít fenntartani mozgékonyságukat, fürgeségüket. A növényi alapú étrend kizárja a nem vegetáriánus ételeket. A vegetáriánus diéta igen nagy előnyökkel jár. Hosszabb életük lehet a vegáknak, ételeik biztosítják a szénhidrátok és a jó zsírok megfelelő mennyiségét.

Ugyanakkor nem lehet egyik napról a másikra azonnal áttérni a vegetáriánus diétára. A testnek hozzá kell szoknia az új étrendhez. Egy egészséges sportoló-diéta tartalmazza az ételeket, amelyeket az illető ehet és az étkezések között eltelt időt is megszabja.  Nem egyforma minden héten az étrend, körforgásszerűen váltakozik.

Foto:pixabay.com

Szénhidrátok: ezek biztosítják a szervezet számára az energiát. Egy sportoló nem tud meglenni energia nélkül, erőnléte sem megfelelő az elegendő mennyiségű szénhidrát-bevitel nélkül. 50-60 százalékban szénhidrátot kell beszereznie a természetes forrásokból. Az egyszerű szénhidrátokat kerülje. Egyen rizsport, teljes kiőrlésű kenyeret, több gabonából készült péksüteményt, burgonyát, gabonát, lencsét, tésztát, kukoricakeményítőt. Két vegetariánus burger naponta megengedett.

Zsírok: a zöldségolajok gazdag zsírforrások. Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyeket az enzimek könnyen lebontanak. Nincs bennük koleszterin. A napraforgóolajban, sáfrányolajban, olíva olajban, mogyoróolajban, mandulában, dióban gazdag ételek javasoltak. A tejtermékek úgyszintén, melyekben szintén található zsír. A vaj és a sajt remek forrás lehet. A zsírok tartalékenergiát biztosítanak a szervezet számára.

Foto:123rf.com

Fehérje: a tejtermékek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, így a tej, a tojás, melyek ráadásul finomak és remek ételek készíthetőek belőlük. Az étrend 10-05 százalékát a fehérjék kell, hogy kitegyék. Ha valaki az állatból származó tejet és tojást sem szívesen fogyasztja, tojásmentes proteinport, savó fehérjét, tofut, kókusztejet, szójatejet ajánlanak számára. A szójabab, a lencse, mandula, dió is gazdag fehérjeforrás.

Vitaminok és ásványi anyagok: ezek a mikro- és makro tápanyagok nagyon fontosak a létfontosságú anyagcsere-funkciók működéséhez. A foszfor, kalcium, vas, magnézium a csontok- és az izmok erősségében játszik szerepet. Tele van például vitaminnal a banán, alma, répa, spenót, bab, káposzta. A sportoló fogyasszon gabonaféléket, így kukoricát, árpát például, melyek rostokban, fehérjében is gazdagok. Egy tányér saláta válogatott zöldségekből mindig jó ötlet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index