Kezdődik a 40 napos böjt!-Mit együnk?

2021-ben február 17-én kezdődik a nagyböjt negyven napja, amely jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk, milyen a vegetáriánus vagy vegán étkezés és megszabaduljunk néhány felesleges kilótól.

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.

A negyven napos böjt szabályai

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert “lelkileg egyesülni” az “igazi áldozattal, Jézus Krisztussal” – írták.

lebojt_meregtelenites

Foto:pixabay.com

A téltől és ünnepek lakomáitól megviselt szervezetünk ennyi idő alatt kitisztul, és újult erővel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! Még nem késő elkezdeni, lássuk mit kell tennünk!

A jelenlegi időszak minden tekintetben komoly kihívások elé állít bennünket plusz lemondások nélkül is.

Érdemes-e böjtölnünk a járványidőszakban?

A 40 napos böjt alatt tartózkodjunk első sorban a húsféléktől. Ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. A tapasztalataink alapján általában nem az ebéd, hanem a reggeli és a vacsora jelenti a problémát. (Bár ma már nagyobb diszkontokban lehet kapni vegán felvágottat is. Többféle ízben is.)Ha az ember lemond a felvágottakról, szalámikról, akkor a szervezet számára szükséges fehérjét szénhidráttal pótolja. Ez nem jó, akkor ha ezek a szénhidrátok gyorsan felszívódóak, megdobják a vércukorszintet, ami utána, hamar leesik, és ismét éhesnek érezzük magunkat! Sokkal jobb, ha jó minőségű gabonákból pótoljuk a hiányzó kalóriát.

A hét fő gabona: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica és a búza, de ne feledkezzünk meg az amarántról sem, ami manapság már kisebb üzletekben is beszerezhető.

A régi korok embere (az, aki még úgymond összhangban élt a természettel), a hét napjaihoz különböző minőségeket, és az ennek megfelelő ételeket párosította.

Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és a bolygóknak megfeleltetett istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különböző gabonák eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Foto:pixabay.com

  • Ezért hát hétfőn, a Hold napján rizst ettek
  • kedden, Mars napján árpát
  • szerdán, Merkúr napján kölest 
  • csütörtökön, Jupiter napján rozst
  • pénteken, Vénusz napján zabot
  • szombaton, Szaturnusz napján kukoricát
  • és végül vasárnap, a Nap napján  búzát.

Tojást, halat és tejterméket lehet enni?

Ha valaki jól bírja a húsnélküliséget, akkor megpróbálkozhat azzal, hogy kipróbálja a vegán életmódot, és elhagyja a tojást, a halat és a tejtermékeket is. Nem kell mindet egyszerre, lehet tápanyagcsoportokként is haladni! A tojás elhagyása leginkább a süteményeknél különböző dolgok összetapasztásánál okozhat nehézséget. Használjunk helyette chiamagot. A tejtermékeket pedig növényi tejekkel, tejszínekkel helyettesíthetjük. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ételenként változik, hogy milyen növényi tejszínt használunk. Például a kókusztejszíntől mindennek Hawai-csirke íze lesz, így például főzelékekhez a zabtejszín, a mandulaföl vagy a kesukefír sokkal jobb választás.

fotó:pixabay.com

40 napos böjt hatása

Mi kétszer is kipróbáltuk a negyven napos böjtöt. És mindegyik esetben 2-3 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg. Igaz, nálunk az hozta meg az áttörést, amikor a tejtermékekről is lemondtunk.

Forrás: edenkert.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.