Ezt fedezték fel a kutatók a vegetáriánus nőkről

A vegetáriánus nők nagyobb eséllyel szenvednek csípőtörést idősebb korukban, mint azok, akik gyakran fogyasztanak húst.

Ennek oka, hogy a vegetáriánus étrendet követők nem mindig jutnak elegendő tápanyaghoz, amely a csontok és az izmok egészségének megőrzéséhez szükséges – állapította meg egy brit tanulmány.

Több mint 26 ezer nő egészségügyi és étrendi adatait elemezték brit kutatók, és megállapították, hogy a vegetáriánusok körében mintegy 30 százalékkal nagyobb a csípőtörés kockázata, mint azok esetében, akik rendszeresen esznek húst. A különbség pontos okait nem sikerült tisztázni, a tudósok azonban azt gyanítják, hogy a vegetáriánusoknak valamilyen okból – vélhetően a fontos tápanyagok elégtelen bevitele miatt – gyengébb a csontozatuk, kisebb az izomtömegük és jellemzően testsúlyuk is alacsonyabb. Mindkettő hajlamosít a csípőtörésre – számolt be a eredményekről a The Guardian.

Foto:pixabay.com

A jól összeállított étrend a kulcs

A vegetáriánus étrendet általában egészségesebbnek tartják, mint a húsban gazdag táplálkozást. A hús elhagyása egyes kutatások szerint csökkentheti a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Az új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott étrend követése, bármit is eszünk.

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

„Azt üzenjük a vegetáriánusoknak, hogy ne adják fel ezt az étrendet, ugyanis sok pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul környezetbarátabb is. Az étrend megfelelő összeállítására azonban jobban oda kellene figyelni, és nem szabad elfeledkezni azon tápanyagok pótlásáról, amelyet korábban a hússal vittek be – figyelmeztetett Dr. James Webster, a Leedsi Egyetem kutatója.

A szakember továbbá azt javasolja a vegetáriánusoknak, hogy válasszanak vassal és B12-vel dúsított pékárukat. Az elegendő fehérje bevitele érdekében pedig fogyasszanak gyakran dióféléket, hüvelyes zöldségeket és babféléket. Így nagyobb eséllyel kerülhetik el az időskori csonttöréseket.

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.