Karácsony bűntudat nélkül: így ünnepeljünk hízás nélkül!

A karácsony nem a fogyókúra ideje, ilyenkor a többség többnyire már az újévi fogadalomra készül. Érthető, hogy mindenki élvezni szeretné az ünnepeket és a finom falatokat.

De érdemes a testet felkészíteni a nagyobb étkezésekre, és ha ezt jól csináljuk, megúszhatjuk az ünnepeket plusz kilók nélkül. Erre ébreszt rá napról napra többeket Dr. Farkas Kitti. Természetesen így is a tudatos kilengésre és odafigyelésre jó helyezni a hangsúlyt. Néhány egyszerű szabályt betartva a karácsonyi finomságokat is élvezhetjük, és a hízástól vagy a túlevés okozta kellemetlen tünetektől sem kell tartanunk.

Zsírégető üzemmód karácsonyra

Az életmódváltás megkezdését vagy folytatását nem ajánlott az ünnepek utánra halasztani.

„Minél több nap telik el karácsony előtt sportosan és egészséges étkezéssel, annál biztosabb, hogy sejtjeink inzulinérzékenysége és anyagcserénk megfelelő lesz, és szervezetünk könnyebben birkózik meg az átmeneti ételtöbblettel is” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti, aki szerint az átgondolatlan habzsolás helyett tudatos kilengést kell tervezni az ünnepekre. Ilyenkor kevesen kezdenek fogyókúrázni, pedig lenne értelme. Egy kéthetes szakmai diétát mindenkinek érdemes tartani, hiszen így kisebb mértékben fogja zsírban elraktározni a szervezetünk a karácsonyi lakomát, és könnyebben fogjuk utána leadni azt a kis pluszt.

A vacsora helyett az ebéd legyen hangsúlyos

A reggeli szénhidrátszegény, de fehérjében gazdag legyen. Sokan hagyományosan az ünnep napjaiban késő este fogyasztják el a három-ötfogásos, süteményekkel és pohárkrémekkel megfejelt családi vacsorát. Dr. Farkas Kitti szerényebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó esti étkezést javasol, és az „igazi” karácsonyi étel és a desszert ebédre ütemezését.

Délben a szervezetünk inzulintermelése élettanilag alacsony, így az ilyenkor elfogyasztott ételek kisebb mértékben raktározódnak. Tehát az ebére fogyasztott többlet nem okoz olyan kárt, mintha ugyanezt vacsorára ennénk, vagy akár reggelire fogyasztanánk az ünnepi édességeket. Az ünnepek idején is fontos, hogy tartsuk be a napi három étkezést, amelyek közt legalább négy óra telik el.

Az egészséges változat ugyanolyan finom!

Köles a „szent” töltött káposztában fehér rizs helyett? Teljes kiőrlésű karácsonyi süti? Sokan talán hátrahőkölnek, de évről évre többen jönnek rá, hogy a szokásos receptek könnyebb, egészségesebb változatai ugyanolyan finomak, mint hagyományos társaik. Ami külön jó hír, hogy rendszerint elég egy vagy legfeljebb két összetevőt lecserélni, a recept elkészítése pedig semmivel sem bonyolultabb.

Mind a töltött káposzta, mind a karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme, a bejgli elkészíthető alakbarát változatban is – Dr. Farkas Kitti receptjei pedig ehhez adnak útmutatást.

Dr. Farkas Kitti

Mindent mértékkel, mindennap mozogni!

“A karácsonyi eszem-iszom tényleg akkor lesz örömteli, és akkor nem okoz utólag rossz érzéseket fizikailag vagy lelkileg, ha a mennyiség helyett a minőséget élvezzük. Attól, hogy egy finom ételből rengeteget falunk fel, nem leszünk boldogabbak, viszont, ha eleve igyekszünk különlegesebb, ritkábban ízlelt fogásokat az asztalra tenni, azokból akár kevesebb is elég a maradéktalan kulináris élvezethez” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti.

Ne feledjük: az ünnepek alatt is mozogjunk mindennap! Nem muszáj izzasztó fitnesz órákra gondolni, lehet ez egy intenzívebb séta is, ami különösen jó élmény, ha az egész család részt vesz benne. A legjobb, ha reggel éhgyomorra sétálunk egy nagyot, vagy megyünk egyet kocogni, így tudjuk az előző napi kilengés hatását kompenzálni.

Töltött káposzta light

Hozzávalók (6 adag):

  • 300 g darált pulykamell
  • 200 g darált sertés lapocka
  • 150 g barna rizs vagy köles
  • 10 db savanyú káposzta levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3 dl paradicsomkonzerv (elhagyható)
  • 2 ek füstölt szalonna zsír kisütve
  • 1 ek növényi olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerkömény, borsikafű
  • 5 db babérlevél
  • 6 púpos evőkanál görög joghurt a tálaláshoz

A barna rizst 2,5-3-szoros/a kölest 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. A töltelékhez összekeverjük a húst, a zúzott fokhagyma felét (3 db), a pirospaprikát, sót, borsot egy tálban és hozzáadjuk a főtt barna rizst/kölest. Ezzel megtöltjük a káposztaleveleket. Egy nagy lábasban a szalonnazsíron és olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát és lehúzzuk a tűzről, ezt is pirospaprikázzuk, fűszerezzük köménnyel, 1-2 babérlevéllel, zúzott fokhagymával és kevés vízzel felöntjük. Rétegezzük: egy sor vágott – kimosott savanyú káposzta, kevés fűszer, majd 2-3 db töltött levél következik, ezután ismételjük a rétegezési folyamatot, a tetejét mindegy, mivel zárjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem elfedje (ha paradicsomlevet használunk, azt is ekkor adjuk hozzá) és lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Mivel az alapanyag sós, így rétegezés közben csak keveset sózzunk!

Teljes kiőrlésű bejgli sütőtökös diós töltelékkel

Hozzávalók (1 rúd -12 adag):

A tésztához

  • 75 g teljes kiőrlésű liszt (rozs vagy graham)
  • 75 g zabpehelyliszt
  • 1 tk útifű maghéj
  • 60 g margarin
  • 2,5 dl tej + 1 mk kristálycukor (ehhez mindenképp hagyományos cukrot kell használnunk)
  • 15 g porrá őrölt eritrit
  • 1 kis csipet só
  • 0,5 db tojás
  • 2,5 g instant élesztő (1/3 kis tasak kb1 tk) vagy 1 g friss élesztő

A töltelékhez

  • 400 g sütőtök sütve, pürésítve
  • 100 g darált dió
  • 130 g eritrit
  • ¼ kupak folyékony édesítő (ízlés szerint elhagyható)
  • 1 narancs héja és leve
  • 2-3 cm darabka friss gyömbér
  • 3 ek narancslekvár (kiváltható 2 ek tejjel + 2 tk útifű maghéjjal vagy +60 g sütőtökkel)
  • fahéj, zöld kardamom, őrölt szegfűszeg

Langyos tej és cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük egy csipet sóval, útifű maghéjjal, eritrittel, citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük picit nedves konyharuhával. Ezalatt egy kis edényben kb 10-15 perc alatt sűrűre főzzük a tölteléket, a gyömbért reszelve adjuk hozzá. Megvárjuk, míg kihűl, és úgy töltjük a tésztába. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra (nem kell nagyon rányomni a sodrófát). Erre kenjük a hideg tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-t kihagyunk, és ezt a töltelékre hajtva hosszanti irányban feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük vagy kisebb tepsibe, tetejét tojássárgájával lekenjük, 1 órát pihentetjük, utána tojásfehérjével kenjük és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Megszurkáljuk a tetejüket villával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index