Javítsd az egészséged és segítsd a fogyást probiotikumokkal

A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek pozitív hatással vannak az immunrendszerre, az emésztésre és a fogyásra. A mai cikkben megismerheted a leghíresebb fajtáikat, és megtudhatod, hogy milyen élelmiszerekben találhatod meg őket.

A probiotikumok olyan típusú baktériumok, amelyek fontosak a szervezet számára, mivel támogatják az általános emberi egészséget. Probiotikumokhoz táplálékkiegészítőkön keresztül vagy baktériumos erjesztéssel kezelt élelmiszerekből juthatsz hozzá. A baktériumos erjesztés az élelmiszerek tartósításának egyik módja. E folyamat során az étel emészthetőbbé válik, aminek köszönhetően több tápanyag szívódik fel belőle. 

Melyek a probiotikumok legismertebb típusai?

A probiotikumoknak különböző baktériumtörzsek és baktériumkultúrák minősíthetők. Az egyes termékekben a gyártók gyakran “aktív kultúra” vagy “élő kultúra” néven hivatkoznak rájuk. A kifejezést gyakran összekeverik a prebiotikumok szóval, amelyek a bélbaktériumokat táplálják. A Lactobacillus, Bifidobacterium vagy Saccharomyces Boulardii törzsek a legismertebb probiotikumok közé tartoznak. A joghurt, kefir, savanyú káposzta, tempeh vagy a kimchi a magas probiotikum tartalmú élelmiszerek csoportjába tartoznak.

probiotikum, nő, fiatal nő

Fotó: GymBeam

A probiotikumok hatása az egészségre

Az egészség szempontjából a probiotikumok fontosak az immunrendszer és a fertőzések elleni küzdelem szempontjából. A bélben lévő baktériumok segítenek megvédeni szervezetünket a veszélyes idegen anyagoktól. Az optimális bélflórának köszönhetően például az emberek ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. Ugyanakkor a pszichére is pozitív hatással vannak, mivel bizonyos mértékig csökkenthetik a szociális fóbia tüneteit és a civilizációs betegségek kockázatát.

Könnyebb a fogyás

Több korábbi vizsgálat eredményei még a bélbaktériumok tartalma és a fogyás közötti lehetséges kapcsolatot is elismerték, mivel az elhízott résztvevők néhány hétig tartó, fontos probiotikumok meghatározott adagban való szedése után fogyni kezdtek. Ezenkívül kimutatták azt is, hogy az elhízott és a fitt emberek bélflóra összetétele jelentősen eltér.

Amint láthatod, a probiotikumok jótékonyan hatnak az immunrendszerre, az általános egészségre, a betegségek megelőzésére, és még a fogyásban is segíthetnek. Nem szabad azonban direkt túlzásba vinni a probiotikumok bevitelét. A mellékhatások közé tartozik a hasi fájdalom, hasmenés és egyéb emésztési problémák.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.