Hagyd el az üdítőt!

A legújabb felmérések szerint a magas kalóriatartalmú cukros italok elhagyása évente körülbelül két kilogrammnyi fogyást eredményezhet.

A kutatásban részt vevő 318 túlsúlyos és kórosan elhízott önkéntest a szakértők három csoportba osztották be: az első csoport tagjai a magas kalóriatartalmú italok helyett csak vizet ihattak, a második csoportban a diétás üdítők is megengedettek voltak, a harmadik csoport tagjai pedig ugyanúgy fogyaszthattak cukros üdítőket is, de ők is részletes tájékoztatást kaptak az egészségesebb alternatívákról.

A felmérés hat hónapja alatt mind a három csoport tagjainak súlya és csípőmérete csökkent. A kalóriamentes italokat fogyasztók azonban kétszer akkora eséllyel vesztettek 5 százaléknál többet az össz-testsúlyukból, mint a harmadik-, kontrollcsoport tagjai.

gyümölcslé

Ezen kívül a nagyrészt csak vizet fogyasztók éhgyomri glükóz-szintje alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié és hidratáltságuk is jobb volt. “A fogyás mértéke és a vércukor-szint rendkívül fontos tényezők, hiszen közvetlen kapcsolatban állnak az elhízás miatt kialakuló krónikus betegségekre való hajlammal” – nyilatkozta Deborah Tate, az Észak-Karolina Egyetem Gillings Közegészségügyi Karának tanársegédje. “A magas cukortartalmú alkoholmentes italok egészséges alternatívákkal való helyettesítése rendkívül egyszerű és könnyen kivitelezhető változtatás, ami segíthet csökkenteni az elhízás súlyosságát és a járulékos betegségek kialakulási esélyeit.”

A kutatás részletes leírása és a felmérés adatai az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban kerülnek publikálásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index