A túlsúly elleni globális harc

A legújabb kutatások szerint a túlsúly elleni globális harc nincs még teljesen veszve, hiszen az orvosok és más egészségügyi szakértők tanácsai sokat segíthetnek a fogyni vágyóknak.

Az egyik nemrég végzett felmérés adatai szerint a túlsúllyal élők könnyebben ismerik fel problémájukat, ha orvosuk figyelmezteti őket állapotukra. Ezek a betegek könnyebben kezdenek fogyókúrába és kitartóbbak is, mint azok, akik saját maguktól kezdenek diétázni.

A Dr. Robert E. Post által vezetett kutatás szerint nyolcszor nagyobb valószínűséggel ismerik fel súlyproblémájukat azok, akiknek orvosuk vagy ápolójuk hívja fel a figyelmet a túlsúlyra. "A túlsúlyosok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a rajtuk lévő súlyfelesleg már kórosnak tekinthető, pedig ez az első lépés az egészséges élet felé – nyilatkozta Dr. Post – Ebben segíthetnek az egészségügyi dolgozók, ha felhívják pácienseik figyelmét a problémára."

shutterstock_599827392

Egy másik kutatásból kiderült továbbá, hogy a rendszeres ápolói tanácsadás segíthet a túlsúlyosaknak testsúlyuk megtartásában és a további hízás elkerülésében. Dr. John Simmons, a Texas A & M Tudományos Egészségügyi Központ munkatársa és kollegái összesen 457 páciens esetében figyelték meg a rendszeres egészségügyi tanácsadás jótékony hatásait a testsúly szinten tartásának tekintetében.

"Nyilvánvaló, hogy az orvosok és más egészségügyi dolgozók segíthetnek inspirálni és ösztönözni a túlsúlyosakat problémájuk legyőzésében – nyilatkozta Dr. Simmons – Nem hunyhatunk szemet ilyen komoly problémák felett, így a mi felelősségünk is, hogy betegeinket figyelmeztessük a kóros elhízásra és annak következményeire." A két kutatás részletes leírása az Archives of Internal Medicine című szaklap februári számában olvasható.

Forrás: