Legújabb trend: a legjobb makrotápanyag arány a fogyáshoz

A fogyás legújabb trendje a makrotápanyagok számolása.

Ezek azok a tápanyagok, amelyekre a szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége a normális működéshez – nevezetesen a szénhidrátok, zsírok és fehérjék.

Ezzel szemben a mikrotápanyagok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek csak kis mennyiségben van szüksége, például vitaminokra és ásványi anyagokra. A makrotápanyagok számolása hasonló a kalóriaszámláláshoz, de abban különbözik, hogy figyelembe veszi, honnan származik a kalória.

A kalóriabevitel a zsírégetés szempontjából többet számít, mint a makrotápanyag-arány. Tehát a fogyásnál az, hogy mennyit eszel, többet számít, mint az ételben lévő szénhidrát, zsír és fehérje mennyisége.

Fotó: 123rf.com

Egy egyéves vizsgálatban a kutatók több mint 600 túlsúlyos embert randomizáltak alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendre. A vizsgálat első két hónapjában az alacsony zsírtartalmú diétás csoport napi 20 gramm zsírt, míg az alacsony szénhidráttartalmú csoport napi 20 gramm szénhidrátot fogyasztott.

Leves diéták- Tényleg lehet velük fogyni?

Két hónap elteltével mindkét csoportban az emberek elkezdték visszavenni a zsírokat vagy a szénhidrátokat az étrendjükbe, amíg el nem érték a legalacsonyabb beviteli szintet, amelyet úgy gondolták, hogy fenn tudnak tartani. Bár egyik csoportnak sem kellett meghatározott kalóriamennyiséget fogyasztania, mindkét csoport átlagosan napi 500-600 kalóriával csökkentette a bevitelét.

A vizsgálat végére az alacsony zsírtartalmú diétás csoport 5,3 kg fogyott, míg az alacsony szénhidráttartalmú  6 kg-ot. Ez mindössze 0,7 kg különbség egy év alatt.

Egy másik vizsgálatban több mint 645 túlsúlyos embert véletlenszerűen osztottak be egy olyan étrendbe, amely különbözött a zsír (40% vs. 20%), a szénhidrát (32% vs. 65%) és a fehérje (25% vs. 15%) arányában.

A makrotápanyagok arányától függetlenül minden étrend egyformán sikeres volt abban, hogy két év alatt hasonló mértékű fogyást segített elő. Ezek és más eredmények arra utalnak, hogy bármely csökkentett kalóriatartalmú diéta hosszú távon hasonló mértékű fogyást okozhat.

Ezért építsük be a túrót a diétánkba

A legjobb makrotápanyag-arány az, amelyiket be tudod tartani


Bár az étrend makrotápanyag-összetétele nem befolyásolja közvetlenül a zsírégetést, befolyásolhatja, hogy képes vagy-e betartani a csökkentett kalóriatartalmú étrendet. Ez azért fontos, mert tanulmányok kimutatták, hogy a fogyás legnagyobb segítője a csökkentett kalóriatartalmú étrend betartása.

A diéta betartása azonban a legtöbb ember számára nehéz, és ez az oka annak, hogy oly sok diéta kudarcot vall.

Ahhoz, hogy növelje a csökkentett kalóriatartalmú diéta sikerének esélyét, a makrotápanyagok arányát egyénre szabottan, az Ön preferenciái és egészségi állapota alapján alakítsa ki.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők például könnyebben szabályozhatják vércukorszintjüket egy alacsony szénhidráttartalmú étrenddel.

Fotó: 123rf.com

Ezzel szemben az egyébként egészséges emberek általában a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett kevésbé éhesek, és azt könnyebben tudják betartani, mint az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrendet.

Az olyan étrendek azonban, amelyek egy makrotápanyag (például a zsírok) magas bevitelét és egy másik (például a szénhidrátok) alacsony bevitelét hangsúlyozzák, nem mindenkinek valók.

Ehelyett előfordulhat, hogy egy olyan étrend válik be, amely a makrotápanyagok megfelelő egyensúlyát biztosítja, ami szintén hatékony lehet a fogyás szempontjából.

A Nemzeti Akadémiák Orvostudományi Intézete által meghatározott elfogadható makrotápanyag-eloszlási tartományok (AMDR) azt javasolják, hogy az étkezés során:

  • a kalóriák 45-65%-át szénhidrátból kell bevinni
  • a kalóriák 20-35%-a zsírokból származzon
  • a kalóriák 10-35%-a fehérjékből származzon

Mindenesetre válassza azt az étrendet, amelyik a legjobban megfelel az életmódjának és preferenciáinak. A sikeres fogyáshoz tehát találjon egy olyan arányt, amelyet be tud tartani, összpontosítson az egészséges ételekre, és egyen kevesebb kalóriát, mint amennyit eléget.

Forrás: Napidoktor.hu