Étcsokival izmosodunk?

Az étcsokoládé fogyasztása hasonlóképpen fejleszti az izmokat és van hatással a teljesítményre, mint egy edzés.

Ha kis adagokat eszünk az étcsokoládéból, rendszeres edzéssel kombinálva, teljesítményünk 50 százalékkal megnő. A magyarázat? Az étcsokoládéban olyan flavonoid, epikatekin található, amely szerepet játszik az izomnövelésben, hasonlóan ahhoz, ahogyan például egy joggingolás.

Amerikai kutatók egereken végzett kísérletei azt mutatták, hogy ez a vegyület a szervezetüket több mitokondrium termelésére késztette – ez egy kettős membránszerkezetű sejtszervecske, az energia előállításában és annak elraktározásában játszik szerepet.

Foto:123rf.com

Az egerek több energiát kaptak, és ugyanúgy teljesítettek a mókuskeréken, mint azok a társaik, amelyek a mozgást rendszeresen gyakorolták. A tanulmányban a középkorúnak számító egereket három csoportba osztották.

Foto:pixabay.com


Dr. Moh Malek, a Detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa elmondta: az
aerobik gyakorlatok, a futás, a kerékpározás mind növelik a mitokondriumok számát az izomsejtekben.Egyiknek napi kétszer kakaóból származó epikatekint adtak 15 napig. A másiknak epikatekint, emellett 30 percet gyakoroltak a mókuskeréken minden nap. A harmadik csoport a mozgást gyakorolta, de nem kapott más egyebet.

A mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Bár teljes mértékben kiiktatni sajnos nem lehet, azonban vannak olyan praktikák, melyekkel közelebb kerülhet a nyugodtabb élethez.

Együk magunkat nyugodtra

Az epikatekin hasonló hatással bír a tanulmány eredménye szerint. Remélik, hogy az emberek esetében megfigyelhető ugyanez, és ennek köszönhetően az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére – írja a Journal of Physiology.

Forrás: https://napidoktor.hu/index