A kakaó mint afrodiziákum?

A kakaóbabból készült italt egykor legendás vágykeltő és gyógyító szerként fogyasztották. Azóta tudományos eredmények sora látott napvilágot, melyek magyarázatot próbálnak adni e népszerű élelmiszer egyedülálló hatásaira.

A közép-amerikai népek már 3000 évvel ezelőtt nagy becsben tartották a Theobroma cacao termését. A kakaóbabot ünnepi szertartásokhoz használták, de fizetőeszközként is elfogadták. Őrleményét vízzel és különböző növényekkel elegyítették.

Úgy hitték, hogy az így nyert „isteni ambrózia” – melyet csak kiváltságos férfiak fogyaszthattak – életerőt és erotikus örömöket ad. Egy azték uralkodóról fennmaradt, hogy szexuális serkentőként 50 pohár csokoládéitalt ivott, mielőtt háremébe látogatott volna.

Európába évszázadokkal később, Amerika felfedezését követően jutott el a kakaó, ahol főként afrodiziákumként vált ismertté. (A nemi vágyat fokozó, termékenységet növelő étkek, az ún. afrodiziákumok Afroditéről, a szépség és szerelem görög istennőjéről kapták nevüket.)

Vizsgálatok igazolták, hogy a kakaó és a csokoládé tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek szexuális téren enyhén stimulálólag hatnak, de ezekből hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy a hatás egyértelműen tapasztalható legyen a szerelmi aktivitásban.

Minden élelmiszerre, így a kakaóra, csokoládéra is igaz, hogy rendkívül nagy adagot nem tanácsos magunkhoz vennünk ezekből a finomságokból sem, mivel annak egészségkárosító következményei lehetnek. A szenvedélyek fellobbanásához jó közérzet szükséges.

A csokoládé tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek a hangulat-szabályzásában vesznek részt, így pl. a „szerelmi szubsztranciaként” ismert vágygerjesztő, szaporább szívverést, felfokozott kedélyállapotot előidéző fenil-etil-amint.

A koffein és teobromin alkotórészek enyhe mértékben élénkítenek, elősegíthetik a szexuális ráhangolódást. A csokoládé bővelkedik magnéziumban, mely ásványi anyag befolyásolja a központi idegrendszer dopamin-szintjét, s ez által az örömérzet, eufória létrejöttében is szerepe van.

Nők esetében, az állandó hormonális változások kapcsán megfigyeltek egyfajta fokozott csokoládééhséget, amely összefüggésben lehet a hölgyek szervezetének ingadozó magnéziumszintjével.

A kakaóban fellelhetőek a szív- és érrendszerre kedvezően ható flavonoid vegyületek (polifenolok, procianidin, epikatechin), melyek megakadályozzák a vérrögképződést és az érelmeszesedés folyamatát, illetve szabályozzák az érfal összehúzódását, ezáltal csökkenthetik a szívkoszorúér-megbetegedés, az agyi infarktus és különböző krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Az egészséges táplálkozás szempontjából fontos tény, hogy a flavonoidok mérsékelik a sejteket károsító szabadgyökök hatását, támogatják az immunrendszert, lassítják az öregedési folyamatokat, így a mértékkel fogyasztott kakaó és csokoládé -kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és életmód mellett – közvetetten hozzájárulhat a szexuális vonzerő, az egészség, és a fiatalság minél további megőrzéséhez.

A csokoládé fogyasztásakor is tartsuk szem előtt a megfelelő arányokat! A túlzásba vitt bevitel az arra hajlamosoknál migrénes fejfájást okozhat, hosszú távon pedig – a nagy energiasűrűség miatt – felesleges testtömeg-gyarapodáshoz vezethet.

A szexuális működést hormonális, érrendszeri, lelki, stb. tényezők befolyásolják, melyek összefüggésben vannak az egészségi állapottal, s ennek kapcsán a táplálkozással. Étkezni azonban nem csak élettani szükséglet, hanem örömforrás is. Egy kakaós desszert elfogyasztása kulináris élvezet, ami – a hatóanyagok kémiáján túl – a vágyak ébredésének, és kibontakozásának élvezetes segítője lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.