Antioxidánsok: 5 tévhit

A szabadgyökök kérdéséről, az antioxidánsok különbözőségéről és az élelmiszerekről. Öt tévhit, amit nem árt tisztázni!

Olyan ez, mint a szuperhős mesék, biológiai képregénybe ágyazva. A gonosz szerepében a szabadgyökök, a modernkor DNS-pusztító mérgei. A rettenthetetlen hős pedig az antioxidáns, amely bármi áron megvéd bennünket… mitől is? Tulajdonképpen mindentől.

Mindenki ismeri a következő állításokat:

  • Meggyógyítják a rákot!
  • Megelőzik az öregedést!
  • Helyreállítják és megerősítik az immunrendszert!

Miközben azt hisszük, hogy tudjuk, mire jók az antioxidánsok, csak kevesen tudják, mik is azok valójában. Az élelmiszergyártók pedig tisztában is vannak ezzel, hiszen örök sláger, hogy minél kevesebbet tudunk valamiről, annál könnyebben bevesszük a reklámszlogeneket. Kétségtelen, hogy az antioxidánsok jót tesznek nekünk. Jótékony hatásuk maximális kihasználása érdekében azonban tisztába kell tennünk néhány téves feltételezést.

1. tévhit: A szabadgyököket el kell pusztítani

Lassan a testtel!

Igaz, hogy az antioxidánsok felveszik a harcot a DNS mutációt okozó instabil molekulák, a szabadgyökök ellen, de annak ellenére, hogy a szabadgyökök számos betegséggel összefüggésbe hozhatók, nem feltétlenül károsak.

A szabadgyökök egy alapvető anyagcsere folyamat melléktermékei, és rendkívül fontosak az élethez. Az immunsejtek például szabadgyökökkel bombázzák a betolakodó baktériumokat, és így pusztítják el azokat. A szabadgyökök tehát fontos részei a szervezet védelmi rendszerének.

Túl sok szabadgyök azonban káros lehet. A környezetszennyezés, a dohányfüst és a túlzott napfénybehatás olyan sok szabadgyök képződését eredményezheti, hogy az antioxidáns védelem nem bír velük, és sebezhetővé válunk a sejtkárosodással és a betegségekkel szemben.

Foto:123rf.com

Mi a teendő? Amennyiben felhagytunk az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás, támaszkodjunk az étrendünkre. Ha valaki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, étrendje természetesen gazdag antioxidánsokban.

2. tévhit: Minden antioxidáns egyenlő

Távolról sem.

Gyakorlatilag minden molekula, amely az oxidáció ellen nyújt védelmet, antioxidánsnak minősül. Ne gondoljuk azonban, hogy az antioxidánsok egyformán működnek. Nem lehet például C-vitaminnal pótolni azt, ha valaki kevés E-vitamint fogyaszt. Az antioxidánsok olyanok, mint egy jól szervezett hadsereg: mindenkinek megvan a maga feladata, és a maga nemében mindegyik nélkülözhetetlen.

Mi a teendő? Nézzünk szét a zöldségesnél! Minél változatosabb zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, annál nagyobb DNS-védelemmel fogunk rendelkezni.

Foto:pixabay.com

3. tévhit: Az összes antioxidáns gyümölcsökből és zöldségekből származik

Hát nem!

A növények tele vannak antioxidánsokkal, mert kártevőik és az UV sugárzás elleni védelemként nagy mennyiségben termelik ezeket az anyagokat. A finomított gabonák azonban nem megfelelőek, mert a kezelés megfosztja őket a jótékony antioxidánsaiktól.

Azonban még a hús, a tejtermékek és a tojás is tartalmaznak valamennyi antioxidánst, valószínűleg azért, mert az állatok tápanyagokban gazdag növényekkel táplálkoztak.

Foto:pixabay.om

Mi a teendő: Fogyasszunk rendszeresen teljes kiőrlésű gabonát, babféléket, dióféléket és olajos magvakat. Ha állati eredetű terméket választunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápon nevelt, hanem növényen tartott állatból származik.

4. tévhit: az antioxidánsokkal megerősített élelmiszerek egészségesebbek

Nem feltétlenül.

Az élelmiszergyártók azonnal lecsaptak az A betűs szóra, és már meggyes 7UP üdítőből is lehet kapni antioxidánssal dúsított változatot. Ha valaki feldolgozott élelmiszerekből akarja fedezni antioxidáns bevitelét, meglepetés fogja érni: a feldolgozott élelmiszerek általában csak egy-két fajta antioxidánst tartalmaznak, vagyis ha nincs meg a változatosság, nincs értelme a pótlásnak.

granatalmale-3

Foto:123rf.com

Mi a teendő? Ne higgyünk a reklámoknak. Nincs bizonyíték arra, hogy a csomagolt termékek ugyanolyan egészségesek lennének, mint a friss élelmiszerek. Figyeljük az összetevőket: ha az élelmiszer sok növényi alapanyagot tartalmaz, valószínűleg antioxidánsokban is gazdag.

A prasouda- vagy olíva diéta a mediterrán étrendet követi, minél több olívaolaj felhasználásával. Finom és hasznos!

A Prasouda, azaz az Olíva-diéta

5. tévhit: Ha valaki edz és étrendi kiegészítőket is szed, szuper-egészséges lesz

Nem biztos.

A testmozgás több oxidációt és nagyobb mennyiségű szabadgyök felszabadulását eredményezi. Ez nem rossz dolog. Mivel a szabadgyök képződés a testmozgásra adott természetes reakció, az edzés után közvetlenül bevett antioxidáns kiegészítő gátolhatja az edzésre adott természetes és jótékony reakciót.

Mi a teendő? Ha valaki fogyókúrás céllal edz, az antioxidánsokat friss élelmiszerekből érdemes bevinnie, nem pedig antioxidáns tartalmú kiegészítőkből. Ha az antioxidánsokról van szó, nem feltétlenül igaz a mondás, hogy minél több, annál jobb.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.