A Prasouda, azaz az Olíva-diéta

A prasouda- vagy olíva diéta a mediterrán étrendet követi, minél több olívaolaj felhasználásával. Finom és hasznos!

A nyers zöldségeknek, gyümölcsöknek, a tengeri halnak és persze az olívabogyónak, olíva olajnak nagy jelentősége van a Prasouda-diétában. Az olíva-diétával frissítő finomságokat ehetünk, közben fogyunk, szervezetünket tisztítjuk, erősítjük az immunrendszerünket és a bélműködésünket is helyreállítjuk. Kell ennél több?

Egy igazán egyszerű trükk segítségével megszabadulhatsz néhány pluszkilótól! A titok nyitja: az adagok nagysága és a megfelelően kiválasztott élelmiszerek.

Ahol tenyeresek az adagok -Tenyérdiéta

A titok nyitja az olíva.

Jótékony hatásait a szervezetre már az ókorban is ismerték. A mediterrán vidékek jellegzetessége, így aztán nagyon sok ételhez használják. Olívaolajat már Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak. Hippokratész, az egészségügy atyja említette elsőként áldásos hatásait.

Rengeteg benne az antioxidáns, a szabad gyököket semlegesíti. Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, sok benne az E-vitamin: ezeknek köszönhetően az olíva fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, tisztítja az érrendszert, hasznos a magas vérnyomás ellen, és eséllyel veszi fel a harcot a rákos megbetegedésekkel, például a vastagbél-rákkal szemben is.

Foto:123rf.com

Az időskori elbutulást késlelteti, segít a gyomorhurut, a fekély megelőzésében. Tartalmaz A, B1, B2, C, D, E, K vitamint és vasat is. Természetes állapotában F-vitaminban is gazdag. Nem csoda, hogy az olívaolajat rendszeresen fogyasztó mediterrán országokban az európai átlag töredéke a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Tisztító és fogyasztó Prasouda-diéta

Az olíva híresen jó salakanyag-eltávolító. Nem véletlen, hogy a Prasouda-diéta egyik alap pillére az olíva-fogyasztás. A fogyókúra nagy arányban tartalmaz mediterrán ételeket: extra szűz olívaolajat, tengeri halat, friss zöldséget és gyümölcsöt, olajos magvakat és diót. Nem zárja ki, hogy 2 dl vörösbort illetve zsírszegény tejet is fogyasszunk a Prasouda-diéta során.

olivaolaj-testapolashoz

Foto:123rf.com

Nemcsak fogyókúra céljából érdemes a Prasouda-diéta által ajánlott étrendet követni, hanem azért is, mert kiválóan őrzi az egészséget. Egészen rövid idő alatt több kilót is ledobhat tőle az ember, akár mindennapossá is teheti ezt az étrendet – néha egy kis bűnözés megengedett -, de ha egyebet nem is fogyasztunk, a mediterrán olíva-diétában akkor is megvan minden, a szervezet számára szükséges tápanyag. A Prasouda-diéta nemcsak fogyást eredményez: erősíti az immunrendszert, tisztítja érrendszerünket és helyreállítja a bélműködést.

Sokan ágálnak az olíva olaj ellen, mivel tény és való, hogy nem a legolcsóbb dolgok közé tartozik. Dupla annyiba kerül, mint egy átlagos olaj – de megéri. Karcsúsít, véd és szépít. Süssünk mindent olívaolajjal, használjuk a lehető legtöbb zöldséghez, saláta készítéséhez! Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy az extra szűz olívaolaj a legjobb. A szűrés és a palackozás során ugyanis ennél az olajnál nem használnak hőt és oldószert, de tartósítószert és adalékot sem. Nagyon hasznos és ízletes is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index