Olívatabletta a szívbetegségek ellen?

Tudósok szerint az olajbogyófa leveléből készült tabletta hatásos fegyver lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben.

Olíva a szívnek

Amellett, hogy az olívatabletta ugyanolyan hatásos, mint több mesterséges szer, a vérnyomást is csökkenti. A kísérletben résztvevő alanyok nyolc héten át szedték a készítményt, melynek hatására nem csak a vérnyomásuk csökkent, hanem jelentősen leesett szervezetükben a triglicerid nevű veszélyes vérzsírsejt szintje is, amely közismerten a szívroham és a stroke egyik fő előidézője. A kutatók tervezik, hogy hamarosan olyan betegekkel is elvégzik a vizsgálatot, akik erős gyógyszereket szednek a vérnyomásukra, mivel remélik, hogy az új készítménnyel kiküszöbölhetőek ezen szerek mellékhatásai.

A szívbetegségek életveszélyt jelentenek, és 50 százalékban a magas vérnyomás tehető értük felelőssé. Az utóbbi években több tanulmány igazolta, hogy az olívalevél segít ezeket megelőzni azáltal, hogy a koszorúerekben csökkenti a zsíros lerakódás mennyiségét. A növény ezen kívül csökkenti a mellrák, a fekélyes vastagbélgyulladás és a depresszió valószínűségét is, és úgy tűnik, a polifenol nevű vegyülete segít a káros szabadgyökök elpusztításában.

oliva411

Az Indonéziai Egyetem kutatói 180 magasvérnyomásos beteget vizsgáltak meg, akiket két csoportba osztottak. Az egyik társaság olívalevélből készült gyógyszert kapott, a másik egy hagyományos orvosságot a catoprilt, amely gyakran okoz szédülést. A Phytomedicine című lapban megjelent tanulmány szerint az első csoport tagjainak 11,5, a másodiknak 13,7 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomása. A diasztolés vérnyomás esetén ez a szám 4,8 és 6,4 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a természetes gyógymód segítségével is jelentős eredmény érhető el, mellékhatások nélkül.

A kutatást egy olívaleveleket feldolgozó svájci gyár és a catoprilt előállító PT Dexa Medicia nevű cég szponzorálta. A vizsgálat vezetője, Endang Susalit professzor így nyilatkozott: „Az olívalevelet már az ókorban is használták a magas vérnyomás, az elzáródott artériák és a cukorbetegség kezelésére. Elmondhatjuk, hogy hatása vetekszik a catoprillel, és jól kimutatható a triglicerid elleni hasznossága is.” A módszer széles körben való alkalmazása azonban további kutatásokat igényel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index