Kakaót a bélbetegeknek!

A Molecular Nutrition & Food Research oldalain bemutatott állatkísérletes vizsgálat megállapította, hogy a csokoládé alapanyaga, a kakaó csökkenti a bél oxidatív terhelését, ezen keresztül pedig a vastagbélrák kialakulását.

Az amerikai Élelmiszer-Tudományi, Technológiai és Táplálkozási Intézet munkatársai a kakaófogyasztás egészségügyi hatásait taglalták. María Ángeles Martín Arribas és munkatársai megállapították, hogy a kakaó csökkenti a bélsejtek oxidatív stresszét, amit a táplálékkal bevitt rákkeltő anyagok okoznak. A csokoládé igen gazdag polifenolokban, mely anyagokról már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegséggel szemben védőhatást gyakorolnak.

rxetinx6

A patkányokon végzett vizsgálat az első, mely bizonyította a kakaó összetevőinek vastagbélrákkal szembeni védőhatását. A kutatók a patkányokat nyolc hétig tartották kakaóban gazdag étrenden. Az állatokat korábban azoximetánnal kezelték, mely anyag iegn nagy szerepet tölt be a vastagbél daganatelőtti állapotának kialakulásában. Megállapították, hogy a kakaós táplálékot fogyasztó csoport nyálkahártyája kevesebb elváltozást tartalmazott, ami mindenképp alacsonyabb daganatkockázatot jelent. A minta vizsgálata során azt a következtetést vonták le, hogy a kakaós egyedek sejtjei kevesebb antioxidánst tartalmaztak, ami alacsonyabb oxidatív terhelésre utal.

A kakaó bioaktív anyagának kedvező hatásait még további vizsgálatoknak kell megerősítenie.

Forrás: