Tények és tévhitek a csokoládéról

Kutatók az antioxidáns aktivitás magasabb szintjét mutatták ki a kakaóporban, mint az antioxidánsban gazdag szuperélelmiszerek némelyikében. Számos kérdés merült fel a kutatással kapcsolatban.

A Hershey csokoládégyártó vállalat által készített tanulmányban a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.

A kutatók az antioxidáns aktivitás magasabb szintjét mutatták ki a kakaóporban, mint az antioxidánsban gazdag szuperélelmiszerek némelyikében.

Az Egyesült Államokban árult csokoládék nagy része, beleértve a Hershey szeleteket is, alig tartalmaznak kakaót. A másik probléma az adagolás. Ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserű vagy tejcsokoládé, hamarabb nő a derékbőségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.

A keserűcsokoládéval kapcsolatos tények és tévhitek

1. Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban

A lényeg az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.

csoki_katt4

2. Adagolás

Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéval lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.

3. A valódi fekete csokoládé ára

Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló, hétköznapi csokoládékhoz képest sokkal magasabb.

4. A kakaó előnyei más forrásokból

A csokoládé szelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.