Egzotikus gyümölcs, ami védi a májat és gátolja a zsír felszívódását

A fügekaktusz az egyik legegészségesebb egzotikus gyümölcs, nemcsak a májat védi, hanem a zsírfelszívódást is gátolja.

A fügekaktusz, Opuntia ficus-indica, különleges, édeskés ízű gyümölcse számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A növénynek több része is felhasználható, tápanyagai különböző betegségek kialakulása ellen védenek.

 

A fügekaktuszt medvetalpkaktusznak is hívják széles, „medvetalpszerű” levelei miatt – ami szintén ehető. Ebből nő ki a gyümölcs, aminek az íze hasonlít a görögdinnyére. Akár smoothie-k, turmixok alapanyaga is lehet, de meg is sütheted.

Védi a májat

A hagyományos mexikói gyógyításban a fügekaktuszt a máj gyógyítására és fekélyek kezelésére alkalmazták. Emészthető és emészthetetlen rostokban is bővelkedik, mind a kettő létfontosságú a kiegyensúlyozott bélflóra eléréséhez. Antioxidáns-tartalma pedig véd a gyulladások ellen és a májat az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

 

Egy kutatásban arra jutottak a tudósok, hogy még a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen is védhet. Feltételezések szerint az alkohol káros hatása ellen is felvértezheti a májat, egy 2004-ben végzett kísérlet során a résztvevőknél, akik fügekaktusz-kivonatot kaptak, enyhültek a másnaposság tünetei és a vérből kimutatható gyulladásos tüneteik is.

Gátolja a zsírfelszívódást 

A fügekaktusz nem tartalmaz sok kalóriát, viszont kimagasló magnézium-, kálium-, C-vitamin-forrás, melyek támogatják az anyagcsere- és a fogyási folyamatokat.

A növényben lévő rostok gátolják a zsír felszívódását, ezzel elősegítve az energiafelvételt, fokozva a felesleges zsír kiválasztódását, mely széklet formájában ürül ki a szervezetből. Egy 2014-ben végzett kutatásból is hasonló derült ki, ahol a résztvevők napi 3 gramm kaktuszkivonatot fogyasztottak. Ez pedig a tanulmány szerzői szerint súlycsökkenéshez vezethet.

Együnk fügekaktuszt!

Vércukorszint-stabilizáló

A fügekaktusz pektintartalma kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet, és jó hatást gyakorol a vérzsírokra is, segíti a cukrok feldolgozását a sejtekben, és javítja az inzulinérzékenységet. Azonban jó tudni, hogy ezen hatását nem a gyümölcsének, hanem a levelének a kivonatával érték el még 2019-ben. A vércukorszint kiegyensúlyozásával pedig elkerülhető a farkas-, vagy szénhidrátéhség érzete, így csökkenti a bevitt a kalóriák számát.

 

Csökkenti a koleszterinszintet

A fügekaktusz gyümölcsének ismert LDL-koleszterin-csökkentő hatása, amit egy átfogó tanulmányban is bizonyítottak, ez azonban kifejezetten a friss gyümölcsre igaz, a belőle készült őrlemény kevésbé hasznos ebből a szempontból. A vérerek védelme pedig nem csak az egészségmegőrzés miatt fontos, hanem növeli a teljesítményt is, segíti, hogy az izmokhoz minél hamarabb eljusson a vérben az oxigén.

Természetes béltisztító

A kaktusz magas rosttartalmú gyümölcse még a bélrendszert is kipucolja, emellett gyulladáscsökkentő hatása is ismert és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő, ami az oxidatív stressz szintet csökkenti. A kaktuszital remek megoldásként szolgálhat tisztítókúra alatt.

 

A fügekaktusz Magyarországon nagyon ritkán érhető el friss formában, legtöbbször étrend-kiegészítőként kapható, általában 500 mg-os kiszerelésben – ebből naponta 2 tablettát lehet bevenni, de a pontos dózis mindig szerepel a csomagoláson.

Érdemes betartani a mértéket, mert túladagolás esetén fejfájás, émelygés, puffadás vagy hasmenés léphet fel. Mivel befolyásolja a vércukorszintet, terhesség alatt és cukorbetegség esetén nem ajánlott fogyasztani táplálékkiegészítő formájában, előtte kezelőorvos tanácsát javasolt kikérni.

Forrás:femina.hu

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.