Együnk fügekaktuszt!

A fügekaktusz más néven nopal Mexikóban honos, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban. 17 fajta aminosavat tartalmaz, melyből 8 létfontosságú!

Újabban egyre-másra bukkannak fel a világ minden pontján az újabb „csodanövények”, melyek persze nem rendelkeznek semmivel sem nagyobb csodával, mint a természet minden egyes porcikája. A tudományba süllyedt ember azonban újra felfedezi, és mivel tudományosan képes analizálni az összetevőket, klinikailag képes tesztelni a hatékonyságot, ezért lelkesen borul le az eredmények előtt.

Igaz ugyan, hogy a legtöbbször kiderül, hogy az adott növény területén őshonos lakosság népgyógyászatában már évezredek óta használták a legkülönbözőbb bajok orvoslására, de az valahogyan elkerülte eddig a figyelmünket. A legújabb csodanövény a Nopal, vagy fügekaktusz. Hasznos összetevőinek köszönhetően számos kedvező hatása van, így alkalmazása egyre elterjedtebb.

A Nopal Mexikóban őshonos sivatagi kaktuszféle, amely előkelő helyen áll a WHO gyógynövénylistáján. Ez a növény gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.

17 fajta aminosavat tartalmaz, melyből 8 létfontosságú. A fenti összetétel gyakorlati jelentősége abban mutatkozik meg, hogy pozitív hatást gyakorol az anyagcserére és az emésztésre. A sivatagi kaktuszfélének testsúlyszabályozó, túlsúlyos embereknél testsúlycsökkentő hatása is van. Anyagcsere szabályozó hatása javítja mindennapi közérzetünket, növeli energiánkat.

Ezt az igen népszerű mexikói kaktuszfélét a helyi lakosok táplálékként használják. Összehasonlítva az európai szokásokkal felhasználási formáját és fogyasztási gyakoriságát leginkább a sárgarépával vagy a burgonyával hasonlítható össze.

A Nopalt fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is saláta formájában. A Nopalból ital is készül, sőt az alkoholtartalmú koktélokhoz is hozzáadják. De a közönséges sárgarépával vagy burgonyával összehasonlítva, melyek köztudottan igen gazdagok tápanyagokban, a Nopal valóságos kincsesbánya.

Ezenfelül még a fügekaktuszban megtalálható egyéb anyagok, aminosavak, növényi rostok, vitaminok és ásványi anyagok sokoldalú hatásúak, messze lekörözve ezzel népszerű zöldségeink hasonló tulajdonságait. A Nopal szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását számos klinikai tanulmány igazolja.

A növény gazdagon tartalmaz vízben oldódó és oldhatatlan élelmi rostokat. Gazdag ugyanakkor vitaminokban (A-, C-, B1-, B2-, B3, B5, B6, B12-vitamin), bioflavonoidokban, valamint ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas), melyek elősegítik a normál élettani folyamatok egészséges lefolyását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index