Egyre többen lesznek az energiaitalok miatt cukorbetegek

A koffeinnel teli energiaitalok inzulinrezisztenciát válthatnak ki, ami növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát a későbbiekben – tudjuk meg egy friss kanadai kutatásból, amely a vancouveri Nemzetközi Diabétesz Konferencián került megosztásra.

Kiderült, hogy azoknak a tinédzsereknek a szervezete, akik egy kis doboz cukormentes, de magas – 208 milligrammos – koffeintartalmú energiaitalt elfogyasztottak, lassabban dolgozta fel a cukrot, mint azoké a kamaszoké, akik a koffeinmentes változatot választották. Az előbbi csoport vércukor- és inzulinszintje egyaránt emelkedett, míg a koffeinmentes változatot fogyasztóknál ezek a számok a normális tartományban maradtak.

Fotó: 123rf.com

“Egyértelmű, hogy a koffein az, ami a problémát okozza. Az energiaitalokban található cukor nem hordoz magában ilyen jelentős veszélyt”

– mondja a kutatást vezető Jane Shearer, a kanadai diabétesz-kutatással foglalkozó professzor.

Fotó: 123rf.com

Dr. Jan Hux, a Kanadai Diabétesz Szövetség szakembere szerint a friss kutatás azért is aggasztó, mert a kamaszok vércukorszintje azután sem csökkent, hogy a szervezetük inzulint kezdett termelni, noha az inzulin feladata az, hogy a vércukrot kordában tartsa.

“Azt hinnénk, ha az inzulin magas, a vércukorszint lemegy. Itt az derül ki viszont, hogy a koffein inzulin-rezisztenciát okoz, vagyis a szerezetnek több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy elérje ugyanazt a hatást”

– mondja Hux.

Ez azért problematikus, mert az inzulinrezisztencia az első lépés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezető úton. A szakemberek szerint korrekt tájékoztató kampányokra van szükség, emellett a koffeintartalmú üdítőitalok áfáját is emelnék.

Forrás: nuus.hu


Egy válasz

  1. Huth Geri qrva anyukája

    És mi a helyzet a cukros gyümölcslevekkel?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.