Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”.

Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

fáradtság

Inzulin, vércukor és energia 

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, melynek szerepe, hogy a vércukrot a sejtekbe juttassa. Ha ez megfelelően történik, akkor a sejtek “jól laknak”, a szervezet energiához jut. Amennyiben az inzulin mennyisége alacsony, illetve, ha a sejtek érzéketlenné válnak rá, akkor ez nem történik meg. Ezért van az, hogy a –kezeletlen- cukorbetegség, illetve prediabetes, inzulinrezisztencia esetén a betegek igen fáradékonyak, hiszen nem jó az energiafelhasználásuk. 

“Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek rezisztenssé, azaz érzéketlenné válnak az inzulinra. Kezdetben ezért a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint kezd el termelni, mivel úgy érzékeli, nincs elegendő mennyiségben jelen a hormon. Ám bármennyire is sok az inzulin, szerepét nem tudja megfelelően betölteni. Mivel a vércukor ekkor nem tud beépülni, a sejtek éhezni kezdenek, aminek következtében nem lesz elegendő energia. Az anyagcsere és a többi élettani folyamat lelassul, álmossá, fáradékonnyá válunk”– magyarázza az endokrinológus. 

IR-t jelezhet, ha evés után álmossá válunk 

Az, ha evés után álmossá válunk, olykor megeshet, főleg akkor, ha hosszú idő után nagyobb adagot fogyasztunk szénhidrátból és fehérjéből. Ráadásul evés után az emésztés fokozása miatt az agy helyett az emésztőrendszerbe több vér áramlik, így álmosabbnak érezhetjük magunkat. 

“Inzulinrezisztencia esetén gyakori panasz, hogy az étkezések után 1-2 órával ólmos fáradtság, álmosság lép fel- főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott az illető nagyobb mennyiségben. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is magasabb lesz, aminek következtében a glükózszint hirtelen leesik. Emiatt az álmosság lesz úrrá rajtunk, valamint mellette cukoréhség is felléphet, mivel így jelzi a szervezet, hogy energiára lenne szüksége.” 

allergias faradtsag

Foto:123rf.com

OGTT vizsgálattal bizonyosodjon meg inzulin szintjéről is 

Amennyiben gyakran tapasztalja ezt a panaszt, érdemes terheléses vércukor vizsgálatra mennie (OGTT), ahol ellenőrzik az inzulin szinteket is a vércukor mellett. Inzulinrezisztencia esetén előfordulhat, hogy csak az inzulin mennyisége csúszik ki a referencia tartományból, a glükózé nem- ennek ellenére az IR jelen van, és ha nem kerül kezelésre, úgy hamarosan a vércukor szintje is kicsúszik a referenciatartományból, sőt, rossz esetben akár 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat- figyelmeztet dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének alapja az életmódváltás, mely személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást foglal magában, melyet jó, ha megfelelő stresszkezelés elsajátítása is kiegészít. Nagyon fontos szempont a testsúly csökkentése is a terápiában! Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, mellyel fokozható az inzulin érzékenysége. 

Így nassoljunk, ha inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek vagyunk

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.