Javítható a vércukorszint mesterséges hasnyálmirigy segítségével?

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében kritikusan fontos a vércukorszint meghatározott tartományon belül tartása. Lehetséges, hogy mesterséges hasnyálmirigy segíthet javítani ezt a szintet.

A diabétesz világszerte rengeteg embert érint. Csak 2-es típusú cukorbetegséggel nagyjából 415 millióan küzdenek. Azért, hogy a betegség hosszú távú szövődményeinek kockázatát csökkenteni lehessen, az ő esetükben kritikus fontosságú, hogy a vércukorszint egy adott tartományon belül maradjon. Új kutatások szerint a teljesen zárt hurkú inzulinterápia segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a vércukorszint javításában, anélkül, hogy növelné a súlyos hipoglikémia vagy a veszélyesen alacsony vércukorszint esélyét.

A tanulmányt a Nature Medicine folyóiratban tették közzé az Addenbrooke’s Hospital Wellcome-MRC Metabolic Science Intézet kutatói, valamint a Cambridge-i Wolfson Diabetes and Endokrin Klinika szakemberei. A kutatók a CamAPS FX® Android-alkalmazást értékelték, amely mesterséges hasnyálmirigyként működik. Teszi ezt úgy, hogy egy folyamatos glükózmonitort (CGM) inzulinpumpával egészíti ki, automatizálva a vércukorszint-tesztet és az inzulinadagolást.

A rendszert eredetileg 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének kezelésére fejlesztették ki – az új tanulmány azonban beszámol arról, hogy az a 2-es típusú cukorbetegek számára is előnyösnek bizonyult. Mgkétszerezi ugyanis az egy adott glükóztartományban eltöltött időt és felére csökkenti a magas glükózszint-tartomány idejét.

„Számos, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő ember küszködik a vércukorszint szabályozásával a jelenleg elérhető kezelésekkel, például inzulin injekcióval” – mondta dr. Charlotte Boughton, a tanulmány társvezetője. – “A mesterséges hasnyálmirigy biztonságos és hatékony megközelítést kínál ezen páciensek megsegítésére, a technológia pedig egyszerűen, otthon is biztonságosan használható.”

cukorbetegség, vércukor

Mi az új terápia lényege?

Hogy mi az előnye a zárt hurkú inzulinterápiának a hagyományoshoz képest? A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél a vércukorszint céltartományon belül tartása segít megelőzni a szervkárosodást – utóbbi potenciálisan olyan szövődményekhez vezethet, amelyek teljesen megváltoztathatják az illető életét. Amikor először alakul ki a 2-es típusú diabétesz a betegeknél, sokan képesek életmódbeli változtatások és szájon át szedhető gyógyszerek – például metformin – kombinációjával szabályozni a vércukorszintet.

Ám ahogy telik az idő, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők akár 20-30 százaléka is inzulin injekciós kezelést igényel. A most kifejlesztett, zárt hurkú rendszerek viselhető CGM szenzoron át gyűjtenek információkat a páciens vércukorszintjéről, s ugyancsak hordható inzulinpumpán keresztül szállítják az inzulint számára. Ez a kezelés jobban reagál a glükózra, szükségtelenné teszi a kézi tesztelést és az inzulininjekciókat, miközben segíti a glükóz szabályozását.

„Amíg nincs gyógymód a cukorbetegségre, kulcsfontosságúak lehetnek az inzulinadagolás automatizálására képes alkalmazás-alapú szoftverek a kezelés előrehaladása szempontjából” – mondta dr. Thomas Grace, a Findlay állambeli Blanchard Valley Diabetes Center központ orvos igazgatója, aki nem vett részt az új tanulmányban.

Hozzátette: minden eszköz, ami segíthet az inzulinadagolás automatizálásában, előnyös az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Cél, hogy az emberek olyan jól tudják szabályozni a vércukorszintjüket, hogy soha ne kelljen aggódniuk a diabétesz szövődményei miatt. Ilyenek például az amputáció, a vakság, a vesebetegség, a szívroham és a szélütés.

vércukor szint, cukorbetegség

A rendszer tesztje

A tanulmány szerzői a CamAPS FX® zárt hurkú rendszer értékeléséhez véletlenszerűen jelöltek ki 26, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttet, akik aztán 8 héten keresztül kaptak kezelést, az új rendszerrel vagy standard inzulinterápiával. Ezt követően a résztvevők 2-4 hetes szünetet tartottak, majd újabb 8 hétre másik kezelésre váltottak.

Mint kiderült, a zárt hurkú inzulinterápia jelentősen javította a résztvevők vércukorszintjét. Az alanyok a célzott glükóztartományban töltötték idejük 66 százalékát a zárt hurkú inzulinterápia alatt, a standard inzulinterápia esetén csak az idejük 32 százalékát sikerült ebben tölteniük. A zárt hurkú inzulinterápiát a kutatók alacsonyabb átlagos glükóz- és HbA1C-szinttel is összefüggésbe hozták. A HbA1C egy teszt, amelyet az elmúlt 3 hónap átlagos glükózszintjének értékelésére használnak.

„Az előnyök javítják a glükózszintet, ami itt látható is volt, s végső soron segítenek csökkenteni a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát” – mondta dr. Robert Gabbay, az American Diabetes Association tudományos- és orvos igazgatója.

Természetesen még szükségek további kutatások a zárt hurkú inzulinterápia lehetséges rizikóinak értékeléséhez – a tanulmány eredményei azonban eddig ígéretesek.

Olvasd el ezt is!

Mérföldkőnek számító diabétesz gyógyszer jelent meg

Forrás: Adrina - napidoktor.hu