Sokan fordultak az Ozempic-hez látványos fogyásért

Diabétesz-gyógyszertől várnak fogyást – hiány lett belőle

Életmentő diabétesz-gyógyszer lett rendkívül népszerű a látványos fogyást váró diétázók körében – az interneten elterjedt információk miatt nem egy országban hiánycikk lett a készítményből.

Meglehetősen nagy problémát okoztak azok a fogyókúrázók, akik az interneten futótűzként terjedő információk alapján keresni kezdték a diabétesz-gyógyszerként szolgáló Ozempic készítményt.

A cukorbetegség kezelésére készült gyógyszer – amelytől állítólag látványos fogyás várható – számos országban vált hiánycikké. A csodára számító fogyókúrázók a jelek szerint a lehetséges mellékhatásokkal sem sokat törődnek, márpedig azok vannak.

Az Ozempic injekció formájú készítmény, a dán Novo Nordisk gyártja, a vércukorszintet és az inzulint szabályozza. Többnyire azoknak írják fel, akik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek – írta meg a vg.hu.

Ennek ellenére most boldog-boldogtalan alkalmazza a gyógyszert. Az Euronews szerint a Facebookon több 10 ezren követik a csoportot, ahol az Ozempic hatásaival foglalkoznak, míg a szintén népszerű TikTokon több mint 360 millióan nézték meg a gyógyszerrel kapcsolatos posztokat.

Mit csinál az Ozempic?

A készítmény azért segítheti a kilók leadását, mert hatóanyaga, a szemaglutid imitálja a glukagonszerű peptid-1 (vagy GLP-1) hormont. Ez az agy azon területeit célozza meg, amelyek az étvágyat és az étkezést szabályozzák. Vagyis, aki használja a szert, előbb úgy érzi, hogy telítve van és nem eszik többet.

Még Elon Musk sem titkolta, hogy használta az Ozempicet – egy Wegovy nevű készítmény mellett -, s emiatt 13 kilót fogyott.

Természetesen rengetegen ki akarták próbálni a dolgot.

A kereslet miatt az Ozempic Ausztráliában hiányt váltott ki, melyet várhatóan nem is tudnak megoldani 2023 március végéig. A hatóságok arra szólították fel az egészségügyi szakembereket, ne írjanak fel ilyen gyógyszert annak, akiknek erre nincs szüksége, az érintett diabéteszeseknek pedig javasoljanak alternatív kezelést – írta meg a vg.hu.

A francia és az Egyesült Királyság-beli hatóságok is akcióba léptek: előbbiek az orvosokat utasították, hogy csak olyan 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek írjanak fel GLP-1 készítményt, akik már átestek stroke-on vagy szívbetegségen. Az angolok figyelmeztették az online népszerűsítőket, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel.

A Nono Nordisk eközben már 2022-ben 1,5 milliárd eurót fektetett abba, hogy növelje termelési kapacitását.   

vitamin, tabletta, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

Nincs fogyókúrás engedélye az Ozempic-nek

A népszerűvé vált módszer követői nem sokat törődnek vele, hogy az Ozempic-nek lehetnek mellékhatásai. Ez a készítmény nem kapott fogyókúrás engedélyt, a szemaglutid alkalmazását azonban jóváhagyta 2021-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA). Ekkor Wegovy néven ajánlotta a túlsúlyos, elhízott felnőttek kezelésére, krónikus mértékű testtömeg esetén, amennyiben az illetőnek van legalább egy kapcsolódó betegsége, például 2-es típusú diabétesz, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás – írta a vg.hu.

Az Ozempic járhat bizonyos mellékhatásokkal: ilyenek az enyhe emésztési problémák, de komoly székrekedés és hasnyálmirigy-gyulladás is lehet a hatások között. Ritka, de egyes esetekben rákos megbetegedést is kiválthat – nyilatkozta egyik francia tévécsatornának Francois Montastruc, a Toulouse Egyetemi Kórház farmakológusa.

Hányingerre, hasmenésre és gyakori alacsony vércukorszintre (hipoglikémia) hívta fel a figyelmet az Európai Gyógyszerügynökség.

A Wegovy engedélye Amerikában figyelmeztetéseket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a termék összefüggésbe hozható hasnyálmirigy-gyulladással, epehólyag-problémákkal, epekővel, alacsony vércukorszinttel, akut vesekárosodással, diabéteszes retinopátiával, de mellékhatásként jelentkezhet megnövekedett pulzusszám és öngyilkos gondolatok, önkárosító viselkedés is.

Az USA Nemzeti Orvostudományi Könyvtára azt is hozzátette, hogy növeli a pajzsmirigydaganatok kialakulásának rizikóját az Ozempic.

A gyógyszergyértó Novo Nordisk GLP-1 gyógyszerei egyébként már tizenéve a piacon vannak. Mint azt a gyártó az Euronews Nextnek elmondta, véleményük szerint az orvosok dolga, hogy betegeik számára a legmegfelelőbb kezelési módot kiválasszák. A biztonsági adatok, amelyek a vizsgálatokból és a forgalomba hozatal utáni biztonságossági felügyeletből származnak, máig nem azonosítottak olyan rizikókat, amelyek meghaladnák az Ozempic-kezelés előnyeit – jegyezték meg.

Az egészségügyi hatóságok mindenesetre nem ajánlják, hogy bárki az orvosa tanácsa nélkül alkalmazzon gyógyszeres szekrényből származó terméket.

gyógyszerhiány

Fotó: 123rf.com

Hazánkban is hiánycikk az Ozempic?

Magyarországon szintén érezteti hatását a fogyókúrás őrület. 2022 júliusában néhány székesfehérvári gyógyszertár jelezte, hogy már rendelni sem tudnak az egyik gyors hatású inzulin ampullás változatából, de lehetséges, hogy erre a sorsra jut az is, amelyik eldobható adagolóval készül.

A hiány miatt számos ember életveszélybe kerülhet. A Novo Nordisk analóg inzulin NovoRapid Penfill ampullája tartós hiánycikk lett a nyáron a fehérvári patikák zömében. Akadozott a szállítása a cég ugyanilyen hatóanyagú, egyszer használatos NovoRapid FlexPen adagolójának is – ebben az esetben számos diabéteszes beteg számára nem adódik alternatíva, hogy pótolja az inzulint.

A Novo Nordisk azonban megnyugtatta a diabéteszeseket, hogy egyik termék sem tartósan hiánycikk – elérhető volt a NovoRapid FlexPen, míg a NovoRapid Penfill patron érkezését július második felére ígérték.

Diabétesz – Ezek a veszélyes szövődmények fenyegetnek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.