Diéták életstílushoz igazítva

Ahhoz, hogy a diétánk sikeres legyen, be kell tartanunk annak alapvető szabályait! Ez akkor működhet igazán, ha megtaláljuk a nekünk tetsző módszert.

Amikor diétába kezdünk, nem árt utána olvasni a témának, mivel az életvitelünk, ízlésünk, az adott életszakaszunk miatt, vagy éppen a korunkból kiindulva kieshetünk a diéták potenciális személyeinek listájáról. Az itt felsorolt fogyókúrás módszerek közkedveltek a nők körében, hiszen mindegyik működik. A kérdés már csak az, hogy nekünk melyik fogyókúra szimpatikus.

5.5 diéta

Ebben a diétában az 5 a kulcsszó. A pontosan meghatározott napi ötszöri étkezés, és szigorú étrend mellett előírás az 5 perces intenzív mozgás minden napra. Az összesen egy hétig tartó kúra alatt 5 kilótól szabadulhatunk meg.

A recept tehát adott, s motiváló lehet a diéta minden nőnek, aki rövid idő alatt szeretne látható eredményt elérni. Tiltólistára kerültek a tinik, várandós anyukák és szoptató kismamák, nekik tehát nem javasolt az 5.5 diéta kipróbálása.

Zone diéta

Ez a módszer, ellenben a legtöbb fogyókúrával, engedélyezi a szénhidrát és a zsír bevitelét is, ezzel együtt azonban pontosan meg is határozza annak arányát. Ahhoz, hogy a fogyás eredményes legyen, az étrend összeállításának a következők szerint kell alakulnia.

A zsír- és fehérjebevitel egyaránt 30%, míg a szénhidrát 40%-ot tesz ki. A módszer a hormonháztartás optimalizálását segíti elő, így rövid idő alatt látványos kalóriaégetésbe kezd a testünk. A diéta azoknak ajánlott, akiket nem rettent el a folytonos számolgatás, és kevésbé bírják elviselni a túlzottan kötött étrendet.


A diéta lényege, hogy a szervezet glikémiás indexe minél alacsonyabb maradjon. Ez a megfelelő ételek fogyasztásával érhető el. A listán szerepel többek között az avokadó, spárga, spenót, káposzta, zöldbab, és a mogyoró is, illetve ide tartoznak még a teljes kiőrlésű és a zsírszegény termékek.GI diéta

A fogyókúra során a nők számára kényes területeken, mint a comb vagy a has, kezd el csökkeni a zsírszövet, emellett a diétával a vérben lévő rossz koleszterinszint is csökkenni fog. A módszer különösen ajánlott azoknak, akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata nagyobb.

Atkins-diéta

Vegetáriánusok számára kevésbé lelkesítő fogyókúrás módszer, mivel a Dr. Atkins által összeállított négy szakaszra tagolt étrendben nagy szerepet kapnak a vörös húsok is. Előnye, hogy a csökkentett szénhidrát mennyiségének köszönhetően viszonylag rövid idő alatt, látható fogyás érhető el még inkább motiválttá téve a súlyproblémával küzdő nőket.

Alacsony szénhidráttartalmú diéta

Általánosan ismert tény, hogy a túlzott szénhidrátbevitel súlygyarapodást okoz. Olyan ételek fogyasztásával, amik mellőzik a szénhidrátot, gyorsan előidézhető a fogyás. A diéta lényege, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt – beleértve az epret, brokkolit, spenótot és paradicsomot – együnk.

A diétában kedvünkre csipegethetünk csirkemellet, és a tej sem szerepel a feketelistán. Azok a nők, akik ennek megfelelően tudnak összeállítani étrendjüket, egy-két héten belül érezni fogják a változást.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.