3+1 tipp: Így találd meg a valódi biominőséget!

Nyáron színes, illatos, vitamindús gyümölcsök hada árasztja el a piacokat, így ilyenkor különösen érdemes odafigyelni, hogy valójában mit takarnak a bio jelölések. Íme néhány jó tanács, amelyek segítségével mindenki megtalálhatja a valódi biominőséget. Ráadásként az is talál egy tippet, aki egy teljes hétvégét töltene pihenéssel, miközben biobort kortyolgat és bőrét biokozmetikumokkal kényeztetik.

Nyáron a változatos gyümölcs- és zöldségválaszték, valamint a sok napsütés is kedvez az egészségünknek. Ám ebben a szezonban is résen kell lenni, mert a bio minősítés sajnos sokszor ott is megtalálható, ahol egyébként nem volna helye. De mitől lesz valami bio? A bio minősítés feltételrendszerét rendkívül szigorú jogszabályok határozzák meg. A minősítéssel ellátott termékek olyan ionizáló sugárzással nem kezelt, géntechnológiával nem módosított produktumok, melyek ellenőrzött biogazdaságokból származnak. A biotermékek és szolgáltatások jóval több odafigyelést igényelnek, így drágábbak is, ezért vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy valóban jól válasszuk ki őket. Íme a bioszemléletet a mindennapokban is alkalmazó sárvári Spirit Hotel 3+1 tippje, hogy valóban biotermékeket és szolgáltatásokat válasszunk.

1. Vásároljunk tudatosan, keressük a bio jelölést!

Egyre több nagy élelmiszerlánc tartja fontosnak, hogy kiszolgálja a biotáplálkozás elkötelezett híveit. A termékeken mindig a Biokontroll Hungária logóját keressük, mivel Magyarországon ez a szervezet tanúsítja a bio jelölés hitelességét. Az üzletek többségében egyelőre korlátozott a bioétel-választék, bár a növekvő keresletnek köszönhetően folyamatosan bővül ezek köre. Aki hiányol valamit a polcokról, az a bio webshopok kínálatából is válogathat.

2. Nézzünk körül a biopiacokon!

A biopiacokon vagy ökopiacokon kizárólag ellenőrzött biotermékeket forgalmaznak, így nem kell tartanunk a hamisítványoktól. A boltokkal szemben itt nemcsak tartós áru, hanem friss zöldség, gyümölcs, hús és hal beszerzésére is van lehetőség. Ma már az ország minden nagyobb városban található biopiac, Budapesten például nyolc darab van.

bio680

3. Használjunk valódi biokozmetikumokat!

A táplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek összetevőinek több mint 95 százaléka ellenőrzött biotermelésből származó növényi alapanyag. A biokozmetikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be a természetes lelőhelyeken vagy biogazdaságokban. „Ez a rendkívül gondos odafigyelés a kozmetikumok minőségén köszön vissza, hiszen az aprólékos, kézműves munkának köszönhetően a lehető legtisztább biokozmetikumokat lehet előállítani” – magyarázza Torhosi Tünde mesterkozmetikus, a legújabb hazai luxus biokozmetikumok, a mySPIRIT skincare termékcsalád megálmodója. A vegyszermentes szépségápolás épp olyan fontos az egészségünk, mint a szépségünk megőrzésében, ugyanis a kozmetikai termékek nagy része parabéneket, azaz olyan tartósító vegyületeket tartalmaz, amelyek károsítják a hormonrendszert és komoly szerepet játszhatnak a mellrák kialakulásában.

+1 Válasszuk a biopihenést!

Ha elutazunk pihenni hétvégére, olyan helyet érdemes választani, ahol a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód is része a programnak. Sokkal pihentetőbb az üdülés, ha külső és belső egészségünk megőrzéséért is teszünk közben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.