Bio, nem bio

Egy friss tanulmány szerint a bio zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a növényvédő-szerrel gondozottak.

A tanulmányt kétéves kutatómunka előzte meg, amely során a kutatók a krumpli-, brokkoli- és paradicsomtermesztés különféle módjait tanulmányozták. Anglia lakosságának nagyjából a harminc százaléka vásárol rendszeresen biotermékeket, amivel 1,84 milliárd fontnyi bevételt hoznak évente az országnak. Ugyanakkor egyre több család fog bele a biogazdálkodásba, és termeszt saját maga számára zöldségeket és gyümölcsöket.

A kísérletek során a zöldségeket kétféle módon gondozták – egy részüket bio módon, másrészüket vegyszerekkel kezelve – és azt tapasztalták, hogy a mesterséges szerekkel kezeltek ugyanolyan szépek és finomak lettek, mint a bio változatok.

zoldseg15

A későbbi vizsgálatok során ráadásul a vegyszerekkel kezelt brokkoliban és karalábéban több antioxidánst találtak, mint a bio változatokban, továbbá a nem bio krumplinak a C-vitamin tartalma is magasabb volt. Emellett a paradicsomok közül is sokkal ízesebbnek és édesebbnek bizonyult a nem bio változat. Ceri Thomas, a Which? Gardening című magazin szerkesztője így nyilatkozott:

„A kísérlet eredményei valóban meglepőek, a kutatók azonban nem tértek ki a biogazdálkodás egyéb előnyeire, például a környezeti hatásokra. Bármilyen módszert is alkalmazunk a zöldség-gyümölcstermesztés során, azt bárki alátámaszthatja, hogy az otthon termeltek sokkal finomabbak, mint a szupermarketek polcain találhatóak.” Emma Hockridge, a Termőföld-szövetség munkatársa szerint a vizsgálat minden tudományosságot nélkülöz, és nagyon kicsi mintán készítették: „Itt sokkal többről van szó, mint a küllemről és az ízről. A vegyszerek súlyosan károsítják a környezetet, az állatvilágot és az ivóvizeinket.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.