Ezért fontos télen vöröshagymát enni

A hidegebb időszak beköszöntével fontos minél több egészséges élelmiszert beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor ugyanis a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék pedig a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül.

Foto:pixabay.com

Támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, így kifejezetten alkalmasak a felső légúti problémák kezelésére. Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a hagymafélékről az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program. A hagymafélék közül ezúttal a vöröshagyma legjobb tulajdonságait szedték össze.

A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak” – fogalmazott Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Lássuk tehát, hogyan hat a vöröshagyma fogyasztása a szervezetre.

Foto:wikipedia

Csökkenti a vércukorszintet

A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát, illetve segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi krómbevitel 20 százalékát fedezi.

Magas antioxidánstartalom

A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. Olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

Támogatja az immunrendszer működését

A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

 

Jót tesz a csontoknak

A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontritkulást.

Hagyma a zokninkba – egy népi hagyomány megfázásra és méregtelenítésre

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.