Éretlenül vettük a zöldséget, gyümölcsöt? Íme pár bevált érlelési trükk

Édes és lédús – mindnyájan így szeretjük a gyümölcsöket, ugye? Sok esetben azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a boltokban éppen ehető, alig érett példányok „mosolyognak” ránk.

Jó hír, hogy amit a természet már nem tudott befejezni, azt mi megtehetjük. Ha utóérő gyümölcsökkel van dolgunk, pár trükkel otthon is finom éretté varázsolhatjuk a keményebb, kevésbé ízes darabokat. Lássuk a praktikákat!

Papírzacskóval

Avokádóhoz, mangóhoz, körtéhez és paradicsomhoz

Szükségünk lesz egy papírzacskóra, valamint almára vagy banánra. Tegyünk be az éretlen gyümölccsel együtt a zacskóba, zárjuk le, majd várjunk türelmesen pár napot. Az érési folyamat közben almánk vagy banánunk egy etilén nevű gázt fog kibocsátani, ettől a többi gyümölcs is gyorsabban érik be majd a zacskóban. Vigyázzunk viszont arra, hogy az érettnek minősített gyümölcsöket ne tegyünk közvetlenül almák vagy banánok mellé, hiszen az előbbiek alapján könnyen kitalálható, hogy így gyorsabban megromlanak.

Foto:123rf.com

Liszttel és papírzacskóval

Avokádóhoz

A boltokban gyakran találkozhatunk olcsóbb „avokádóval” és drágább „érett avokádóval”. Ha nem aznap estére terveztünk guacamolét vagy másnap reggelire avokádós pirítóst, egész nyugodtan tegyük kosarunkba a kevésbé érett gyümölcsöket. Otthon aztán fogjunk egy papírzacskót, helyezzük bele az avokádót, majd szórjunk rá annyi lisztet, amennyi ellepi. A zacskót zárjuk le, és pár napra feledkezzünk el róla. A liszt az avokádóból felszabaduló etilén útját elzárva gyorsabb beérést eredményez, ráadásul a nedvességet is felszívja, így megakadályozza az esetleges penészesedést.

 

Rizzsel teli tállal

Mangóhoz

A módszert az indiaiaknak köszönhetjük, ők fedezték fel a rizs eme különleges tulajdonságát. Ezúttal tehát egy nagy tál rizs lesz segítségünkre, annyira lesz szükségünk, amennyi ellepi a mangót. A technika alapja ugyanaz, mint a lisztes megoldásé, azaz elzárjuk az etilént. Vigyázzunk, mert meglepően hatékony a módszer, ellenőrizzük a mangónkat 6-12 óránként, ha nem szeretnénk, hogy túlérjen.

 

Lenvászonnal

Barackhoz

Két lenvászon konyharuha vagy szalvéta is csodákra képes. (A papírzacskó barackok esetén azért nem célravezető, mert a gyümölcsök héja könnyen megsérülhet.) Először fektessünk le száraz helyre az egyik vászondarabot. Tegyük rá a barackokat száras végükkel lefelé úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Fedjük be a második vászondarabbal a széleket behajtva, azaz zárjuk el a friss levegő útját. Pár nap múlva az illatból tudni fogjuk, hogy megértek a barackjaink.

És ha mindez nem segít?

Időnként az egyébként bevált praktika és a gondos odafigyelés sem hozza meg a várva várt beérést. Ekkor még mindig megmenthetjük a kidobástól gyümölcseinket azzal az egyszerű módszerrel, hogy megfőzzük. Beérni ettől ugyan nem fognak, viszont három okból is jobb, ha így fogyasztjuk el az éretlenebb darabokat. A hőkezelés előhozza a gyümölcs édes ízét, csökkenti a keserűségét, valamint puhítja is. Egyszerűen főzzük meg a megtisztított gyümölcsöket egy lábasban, kevés folyadékkal, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A módszer legjobban almánál, körténél és baracknál működik, de más fajtával szintén tehetünk próbát, még mangóval és ananásszal is. Nem utóérő gyümölcs például a meggy, a cseresznye, valamint a bogyós gyümölcsök, ha éretlenebbeket vásároltunk, a főzés szintén segíthet.

Aszalás otthon: ha ezekre figyelsz rengeteg gyümölcsöt tudsz fillérekből eltenni!

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.