Vitamin- és rostbomba, az egészség igazi őre: a paprika 10 szuper előnye

Ezért érdemes fogyasztani naponta!

A paprika igen régi és nagyon értékes ételünk. Alacsony kalóriatartalmú és tápláló, kiváló A- és C-vitamin, kálium, folsav és rostforrás. Lássuk, milyen előnyei vannak még, miért érdemes fogyasztani, különösen télen!

A fűszerek nemcsak azért fontosak, mert remekül felpezsdítik ételeinket. Tele vannak értékes tápanyagokkal és vitaminokkal.

Kiemelkedő közülük az általunk régóta kedvelt paprika: bár számos család eszi naponta, tudjuk-e, mennyi különleges előnye van?

Előszöris, kalóriatartalma alacsony és kiváló tápanyag. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, káliumban és rostban.

Számos méretben és színben kapható, van, aki az erőset, más az édeset szereti. Frissen, fagyasztva, konzerválva vagy szárítva egyformán előnyös.

Jól ismerhetjük a kaliforniai paprikát – zöld, narancs, sárga és piros változata is van. A pirospaprika adja azonban a legtöbb tápanyagot, mivel ezt tartják a leghosszabb ideig a tőkén.

A zöldpaprikát korábban betakarítják, nincs ideje sárgára vagy még sötétebbre érni. A zöld kaliforniai paprikához képest a pirosnak komoly előnyei vannak: csaknem 11-szer több béta-karotin és dupla annyi C-vitamin található benne, mint a zöldben.

Foto:pixabay.com

A paprika típusai

Minden paprika a paprikafélék családjába tartozik. Latin-Amerikából indult útjára, több ezer évvel ezelőtt. Típusai alapján az alábbi fajták léteznek.

  • Capsicum annum: ide tartozik a kaliforniai paprika és a jalapeno.
  • Capsicum frutescens: ebbe a csoportba sorolható a tabasco paprika.
  • Capsicum chinense: ide tartozik az intenzíven csípős habanero és a skót bonnet paprika.
  • Capsicum baccatum: ilyen például az ún. aji paprika.
  • Capsicum pubescens: a rocoto paprika tartozik ide.

A paprika a világ minden táján megtalálható, a világ számos konyhája használja. Egyes paprikák ismertek jellegzetes csípősségükről. Mások elég édesek ahhoz, hogy egyszerű reggelihez is fogyasszuk harapnivalóként.

Paprika és egészségügyi előnyök

A paprika azonban nemcsak ízét tekintve vonzó.

Előnyei egészségügyi jellegűek is lehetnek. A chili paprikában megtalálható kapszaicin vegyület segíthet fájdalom esetén, ezért gyakran alkalmazzák krémek vagy tapaszok készítésénél.

Érdekesség, hogy a fekete bors nem a paprikából, hanem a Piper nigrum nevű szőlő bogyóiból (avagy szemes borsából) származik.

A kaliforniai paprikát nagyon érdemes gyakran fogyasztani, hiszen nemcsak kevés kalóritartalmú, hanem vitaminokban, tápanyagokban is gazdag. Mindössze 1 csészényi, apróra vágott zöld kaliforniai paprika 120 milligramm C-vitamint tartalmaz.

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását és a sebek gyógyulását. Számos betegség megelőzésében is szerepet játszhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.

Ha egészséges életmódot követünk, a paprika nélkülözhetetlen számunkra.

Fogyasztása az alábbi előnyökkel jár:

1.Alacsonyabb vérnyomás: számos nagyszabású tanulmány mutatott már rá, hogy azoknál az embereknél, akiknek szervezetében magas a C-vitamin szintje (a plazma C-vitamin-koncentrációja alapján), kevésbé esélyes a magas vérnyomás, különösen, ha jó minőségű étrendet követnek.

2.Jó emésztés: noha 1 csészényi adagban csupán 30 kalória van, a nyers kaliforniai paprika 2,5 gramm élelmi rostot tartalmaz. Az élelmi rostok elősegítik az emésztés egészségét, mert tömeget adnak a széklethez és ez megkönnyíti a beleken való áthaladását. A rostban gazdag étrend az aranyér kialakulásának valószínűségét is mérsékeli.

3.Csökken a cukorbetegség kockázata: a magas rosttartalmú ételek, így a paprika is, lelassítják a cukor véráramban történő felszívódását. A C-vitamin segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének mérsékelésében – igaz, ezt egy tanulmány során étrend-kiegészítőkkel vizsgálták. Fontos tudni, hogy az általános egészséges étrend többet jelent, mint bármely konkrét élelmiszer.

Paprika a fogyáshoz?

Talán hallottunk már róla, hogy a paprika segíthet a fogyásban – lássuk, min alapulhat mindez.

Kapszaicin: a csípős paprikában (beleértve a chilit és a cayenne-port is) megtalálható a kapszaicin, melyről kimutatták, hogy serkenti az anyagcserét. Emellett kismértékben elnyomja az étvágyat. Idővel ez a hatás extra előnyt jelenthet a fogyás tekintetében, de nem ettől fognak nagy mennyiségben leolvadni a kilók.

Kutatások szerint azok, akik általában nem esznek fűszeres ételeket, nagyobb eséllyel profitálnak abból, ha egyszer-egyszer csípős paprikát fogyasztanak. Úgy tűnik, a kapszaicin befolyásolja az anyagcserét a testhőmérséklet emelésével, ami így több energiát használ fel.

Dihidrokapsziát (DCT): ez a vegyület a kapszaicin rokona. A DCT az enyhe, édes chili paprika törzsében található meg.

Kutatók szerint a kapszula formájú DCT a kapszaicinhez hasonlóan működik – leszámítva, hogy meglehetősen tüzes érzést ad. Egy kisméretű tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 1 hónapon át magas fehérje- és  nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet követtek, nagyjából napi 100 plusz kalóriát égettek el.

Nem fogytak azonban többet, mint akiknek placebót adtak – talán mert az étrendjük már eleve nagyon alacsony kalóriatartalmú volt. Az eredmények ellenőrzéséhez nagyobb, hosszabb vizsgálatokra van szükség.

Piperin: a szárított fekete borsban található piperin megakadályozhatja az új zsírsejtek képződését. Tudósok azonban eddig csak egérsejteket tanulmányoztak, így nincs bizonyíték arra, hogy a mechanizmus az embereknél is működne. Ha szeretjük a fekete borsot, bátran ízesítsük vele ételeinket. Kalóriamentes és nem emeli meg a vérnyomást. Fogyásban azonban ne nagyon bízzunk általa.

A paprika felhasználása

A paprika igen sokoldalú. A mártogatóstól a salátákon át a tésztaételekig mindenhez adhatunk nyers paprikát.

Sütése is nagyon egyszerű. Érdemes egy kis rést végni a szárak közelében. Enyhe feketedésig kell sütni vagy grillezni, majd hagyjuk gőzölögni egy műanyag zacskóba cipzározva körülbelül 15 percig, mielőtt lekaparnánk a bőrt és eltávolítanánk a szárat és a magokat.

Fontos: ha csípős paprikával dolgozunk, megégethetjük a bőrünket és megsérthetjük a szemünket, ezért viseljünk gumikesztyűt. Tartsuk távol a kezüket arcunktól, s amint végeztünk, mossunk alaposan kezet. Tartsunk a közelben egy pohár teljes vagy alacsony zsírtartalmú tejet is – a kapszaicin nem oldódik vízben. Szükség van egy kis zsírra, hogy semlegesítsük.

Csípős paprika, és nagy adagok – Minden, amit a telítő – vagy inkább laktató – diétáról tudni kell

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu