Top 10 – A legjobb ételek diabétesz esetén – 1.rész

A zöldségektől a citrusfélékig

Ha valaki cukorbetegséggel küzd, gyakori, hogy azt gondolja: az egészséges élelmiszerek közül minden használható. Ez nem teljesen igaz, mert számos tápanyag előnyös számunkra, míg mások kevésbé. Lássuk a legjobb ételeket diabétesz esetén!

Aki cukorbeteg, annak alaposan meg kell válogatnia, mit eszik és miből mennyit fogyaszt. Az egészségesként számon tartott élelmiszerek sem mind megfelelőek diabétesz esetén: a zöldségek jók lehetnek, ám a jégsalátában levő tápanyagok nem olyan értékesek egy cukorbeteg számára, mint a spenót, kelkáposzta vagy például a mángold.

A tápanyagtartalom mellett fontos a glikémiás index (GI) is. Ez azt jelzi, milyen gyorsan emeli egy élelmiszer a vércukrot. Általánosságban az alacsony GI-vel rendelkezők a legjobb ételek diabétesz esetén: ezekkel lehet leginkább kordában tartani a vércukorszintet. Lássuk, melyek a legjobb ételek diabétesz esetén.

1.Nem keményítő tartalmú zöldségek: ezekben kevesebb a szénhidrát adagonként. Ide tartozik minden az articsókától kezdve a spárgán és céklán át a brokkoliig. Ezek a zöldségek elnyomják az éhséget hosszútávon, növelik a vitamin-, ásványi anyag-, rost és fitokemikália-mennyiséget a szervezetben. Kalória- és szénhidrát tartalmuk alacsony, ezért a cukorbetegek gond nélkül élvezhetik azokat. Egy tanulmány szerint a nem keményítő tartalmú zöldségek sikerrel vissza s fordíthatják a 2-es típusú cukorbetegséget, vagyis nem véletlenül a legjobb ételek diabéteszre.

Fotó: 123rf.com

2.Nem édesített görög joghurt: a napi görög joghurt-fogyasztás tanulmányok alapján 14 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Ez az élelmiszer alacsony glikémiás indexű, egészséges probiotikumokat, kalciumot, fehérjét tartalmaz. Jobb választás a sima joghurtnál, mert magasabb a fehérje-, de alacsonyabb a szénhidrát-tartalma. A joghurt címkéjét azért mindig érdemes alaposan megnézni, mert szirupos ízesítés, édesítés, aromák és gyümölcsös tartósítás is jellemezheti őket. A nem ízesített joghurtot szórjuk meg dióval, áfonyával, szederrel vagy málnával.

3.Paradicsom: nyersen vagy főzve is jó, tele van likopénnel. Ez egy igen erőteljes összetevő, mely csökkenti a rák kockázatát (főleg a prosztata rákét), a szívbetegség és a makuladegeneráció esélyét is mérsékeli. Más, nem keményítős gyümölcsökhöz hasonlóan a paradicsomnak is alacsony a GI-indexe.

Egy tanulmány szerint 200 gramm nyers paradicsom (kb. 1,5 közepes) naponta csökkentette a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők vérnyomását. A kutatók úgy ítélték meg, hogy a paradicsom fogyasztása segít mérsékelni a szív- és érrendszeri kockázatot, amely a 2-es típusú diabétesszel összefüggésbe hozható.

4.Áfonya, szeder, málna: a telítő rostok és a látást is védő C-vitamin miatt az áfonyafélék jelentős antioxidáns-források is – ezért is tartoznak a legjobb ételek közé diabétesz esetén. Ezekben van a legmagasabb mennyiségű antioxidáns a gyümölcsök és zöldségek között, s csökkenthetik a szívbetegség, valamint a rák esélyét. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírnak. Az eper, málna, fekete áfonya ugyancsak jó választás a cukorbetegeknek.

5.Narancs és egyéb citrusfélék: ezek a gyümölcsök kiváló rostforrások. A hatás fokozása céljából érdemes a teljes gyümölcsöt fogyasztani és nemcsak a levet. Egy tanulmány állítja, hogy a citrusfélék fogyasztása csökkenti a diabétesz kockázatát a nőknél, ám ha csak a levét fogyasztjuk, azzal még nőhet is a rizikó.

Egy átlagos narancs 40-es glikémiás indexű, a nem édesített narancslé azonban 50-es. A legkisebb GI-vel rendelkező citrusféle a grapefruit (25). Ennek van a legalacsonyabb glikémiás indexe minden gyümölcs között, ezért is sorolható a legjobb ételek közé diabétesz esetén.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php