Sportolás cukorbetegen – Így étkezz egészségesen

A cukorbetegség terápiája 3 fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer/inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően. Pontosan miket szükséges betartania a betegnek?

Mozgás hatása a vércukor értékekre

A rendszeres mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegség terápiájában, így hiba csakis a diétától és a gyógyszertől/inzulintól várni a maximális és tartós hatást.

Bármilyen mozgás csökkenti a vércukor értékeket egészséges egyénekben is, de diabétesz esetén van egy korai (30-40 percen belüli) és egy kései (7-11 órával később kezdődő és akár órákon át történő) vércukorcsökkentő hatás is. Mivel ez sokszor éjszakára esik, erre tudatos étkezéssel és sűrűbb méréssel kell készülni!

Mozgás során az izmaink összehúzódnak, és akkor fokozódik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa- ez pozitív hatással van a vércukor, vérzsírok szintjére, csökken a HbA1c érték, javul az inzulinérzékenység. Mindemellett rendszeres sportolással csökken a testtömeg, ami szintén fontos mozzanat a diabétesz kezelésében.

Foto:123rf.com

Mozgás elkezdése ellenjavallatai

Még mielőtt hozzá kezdene a mozgáshoz, vegye figyelembe, hogy vannak ellenjavallatok. Ezek a következők:

  • 15 mm/l feletti vércukorszint
  • 24 órát megelőző hypoglikémia
  • súlyos vese, szem, idegrendszeri szövődmény esetén nagy intenzitású mozgás ellenvallt
  • Fontos, hogy a különböző aktivitásoknak (aerob/anaerob mozgásforma) eltérő a vércukor szintre kifejtett hatásuk: az aerob mozgás csökkenti, míg az anaerob mozgás emelheti a glükóz értékét.

Aerob mozgásformák: alacsonyabb intenzitású mozgások, mint a kocogás, elliptikus tréner, úszás, aerobic, biciklizés stb.

Anaerob mozgásformák: súlyzózás, sprint, nagy intenzitású edzések

Mivel nagyon eltérőek az egyének közötti különbözőségek, a saját reakció alapján kell kidolgozni a megfelelő mozgást és étkezést (ehhez nem árt a szakember).  A rendszeresen sportoló cukorbetegek előbb-utóbb kiismerik saját testüket, a vércukorszint jellemző mozgását, így egy idő után magabiztosabban tudnak majd a betegségükhöz és a hozzá tartozó életmódhoz hozzáállni.

Más, ha valaki gyógyszeres/inzulinos kezelés alatt áll és sportolni szeretne?

Ha valaki 1-es típusú inzulinos cukorbeteg (vagy 2-e típusú, ám inzulinos) sokkal szigorúbban kell venni, mivel ekkor nagy a hipoglikémia veszélye. Ilyenkor szoros vércukor kontroll szükséges, előtte, közben és utána is mérni kell az értékeket, és alábbi paraméterek alapján eljárni: ilyenkor a testmozgást mindenképpen csak 5 mmol/l feletti érték esetében szabad elkezdeni (ez minden cukorbetegre igaz)! Ha a kiindulási vércukor 5 mm/l alatt van 10-20 g glükóz bevitele javasolt (glükóz hétköznapi neve szőlőcukor).

Fotó: 123rf.com

Mikre kell figyelni, ha mozogni szeretne?

  • Ha a vércukor 5-6,9 mmol/l között van, az a kezdeti célérték anaerob edzés esetén, aerob edzés esetén pedig itt is 10 g glükóz javasolt
  • Ha 7-10 mmol/l a szint, az az aerob edzéshez megfelelő célérték
  • 7-15 mmol/ l érték között, ha anaerob mozgást tervezünk számolni kell vele, hogy nem, hogy csökkenni fog, de emelkedhet a vércukor

Egy átlagos testmozgás előtt a hipoglikémia elkerülése érdekében fél órával kb. 15-20 gramm szénhidrát (gyors és lassú kombináltan) javasolt a napi igényen felül. Aerob mozgás esetén 30 perc alatti edzés közben nem kell szénhidrát pótlás, viszont, ha már min. 1 órás, akkor már 10-15 gramm CH szükséges mozgás közben is. (Ha a tevékenység intenzitása megindokolja akár 20-50 g /óra is).

Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa azt tanácsolja, hogy mozgások után fogyasszon alacsony glikémiás indexű szénhidrátot, a máj és az izmok glikogénraktárainak feltöltése érdekében, valamint 20-30 g fehérjét is.

Nagyon fontos, ha hipoglikémiás tüneteket észlel (szédülés, izzadás, remegés, rossz közérzet, ájulásközeli állapot), azonnal abba kell hagyni a mozgást, és glükózt kell fogyasztani! Éppen ezért mindig legyen mozgáskor a cukorbetegnél szőlőcukor, gyümölcslé vagy egyéb gyors felszívódású étel/ital! Súlyos esetben glucagon injekció szükséges!

Olvasd el ezt is!

Sport cukorbetegen? Így biztonságos!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.