Sport cukorbetegen? Így biztonságos!

A rendszeres testedzést soha nem késő elkezdeni. Ha már kialakult a cukorbetegség, a sport akár önmagában is képes normalizálni a vércukorértékeket, de segítségével csökkenthető a szükséges gyógyszerek mennyisége is.

Sport cukorbetegen: Fontos az orvosi háttér


A diabétesz terápiájának fontos része az „életmódkezelés”, amely magában foglalja az étrendi változtatásokat, és a beteg állapotától függően a fizikai aktivitás növelését is. A rendszeres mozgás javítja a vércukorszintet, ami nagyon kedvező, de kezdetben kellemetlen tüneteket – vércukorszint ingadozást, a mozgás után vércukorszint csökkenést – is okozhat. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a beállított gyógyszeres kezelést módosítani szükséges. A mozgás megkezdése előtt tehát elsőként konzultáljon kezelőorvosával, aki a vércukorszint stabilan tartásához táplálkozási tanácsokkal is ellátja, így nyugodtan sportolhat akkor is, ha cukorbetegségben szenved.

Teljes körű kivizsgálás
A betegek terhelhetősége a korábbi életmódjuk, életkoruk, egyéb betegségeik, a cukorbetegség esetleges szövődményeinek függvényében változhat. A biztonságos sportoláshoz szükség van egy általános kivizsgálásra, amely után személyre szabott mozgásprogramot tudunk összeállítani, személyi edzővel, szükség szerint gyógytornásszal együttműködve.

Foto:pixabay.com

Sport cukorbetegen: Kezdje sétával!


Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont személyi edzője szerint a legfontosabb a fokozatos terhelés. Kezdetben heti háromszor, 15-20 perces, közepes intenzitású mozgás javasolható. Erre a legkézenfekvőbb eszköz a séta, amihez az időjárásnak megfelelő öltözéken és egy kényelmes cipőn kívül nincs másra szükség. Az inaktív életet élők már a hétköznapi szokásaik megváltoztatásával is hozzászoktathatják a szervezetüket egy kis mozgáshoz, ha a lift helyett például lépcsőn közlekednek. A cél, hogy a terhelést folyamatosan növeljük, míg elérjük a heti 3-5 alkalommal, 30-60 percen keresztül végzett mozgást.”

Sport cukorbetegen: Mire ügyeljen edzés alatt?

  • Az edzések előtt, közben és után nagyon fontos a vércukor-önellenőrzés. Ha az edzés előtti vércukor érték kevesebb, mint 6,5 mmol/l, akkor terhelés előtt – hosszabb fizikai aktivitás során terhelés közben is – javasolt plusz szénhidrát bevitele. Nagyon magas, 15-16 mmol/l érték esetén a testmozgás elhalasztása javasolt.
  •  Bármilyen mozgásformát is választ, biztonságérzetet adhat, ha nem egyedül kezd neki a testedzésnek.
  • Kerülje azokat a sportágakat, – például ejtőernyőzés, búvárkodás – ahol a vércukorszint hirtelen lecsökkenése életveszélyes lehet.
  • Edzés során ügyeljen az elvesztett folyadékmennyiség pótlására!

Íme 5 tény, amit a csicsókáról érdemes tudni! A történelmi Magyarországra Franciaországon és Olaszországon keresztül, még a burgonya megjelenése előtt jutott el, és a 17. században kezdett honosodni. Dudoros felülete miatt tisztítása nem egyszerű, de az új fajták gumói már simábbak.

Ezért jó a cukorbetegeknek a csicsóka

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.