Mindenre készüljünk fel! – Diabétesz-kezelés 10 percben

Fontos teendők a cukorbetegség kordában tartásához

A cukorbetegség bizonyos óvintézkedéseket tesz szükségessé a páciens életében. Ezek egy részét a mindennapokban is fontos végeznünk, ha az egészség és a diabétesz kordában tartása a célunk.

A diabétesz diagnózisát követően szükség van egy újfajta rutin kialakítására, mely a cukorbeteget megóvja attól, hogy állapota rosszabbra forduljon. Bizonyos óvintézkedések mindennaposak, másokra csak időnként van szükség. Mindenképp hozzájárulnak azonban ahhoz, hogy a diabétesz megfelelően kezelhető legyen – mi pedig egészségesek maradjunk. Lássuk, melyek ezek a teendők.

1. Végezzünk egy gyors „test-szkennelést”: a cukorbetegség kezelése során fontos, hogy minden zuhanyzást követően tetőtől-talpig megvizsgáljuk a testünket a vágások, sebek, hólyagok, benőtt köröm szempontjából. Ne feledjük a helyeket, ahol a nedvesség miatt kórokozók szaporodhatnak el. A karok és a mellek alatt, illetve a lábak és az ujjak között is fontos vizsgálódni. A talpakat szintén meg kell nézni, mert ha karcolás, vágás van rajtuk, azt rögtön el kell látni. A száraz bőrt hidratáljuk.

Fotó: 123rf.com

2. A cipőt hagyjuk az ajtóban: diabéteszesként fontos, hogy egyszerűen fel tudjuk venni a lábbelit és ne kelljen mezítláb vagy zokniban kimenni értük. A papucsok szintén legyenek kéznél. Beltérben is lényeges ugyanis védeni a talpat. A cipők felvétele előtt ellenőrizzük, nincs-e bennük valami, ami megsértheti a lábat. Akár lábbelit is cseréletünk a nap folyamán, hogy enyhítsük a lábra nehezedő nyomást.

3. Készítsünk elő mindig sürgősségi nassoló-csomagot: néhány glükóz-tablettát, 5-6 darab kemény cukorkát mindig tartsunk magunknál – ha véletlenül túl alacsonnyá válik a vércukorszint, el tudjuk kerülni a hipoglikémiát. Amennyiben a vércukorszint 70 mg/dL alá esik, szédülés, éhség, remegés vehet erőt rajtunk, ezért a diabétesz kezelése során ezt az állapotot nagyon fontos megelőzni! Megtörténhet, ha kihagyunk egy étkezést, ha túl sok cukorbeteg-gyógyszert veszünk be vagy evés nélkül keményen edzünk.

4. Ellenőrizzük vércukorszintünket: orvosunk megmondja majd, milyen gyakran kell ezt tennünk – a diabétesz fajtája, a cukorbetegség kezelése és egyebek alapján. Ha erre reggel van szükség, tartsuk az ellenőrző eszközt az éjjeli szekrényen. Ébredés után a vércukorszintnek 80 mg/dL és 130 mg/dL között kell lennie. 1-2 órám belül, ha már ettünk, a cél kevesebb, mint 180 mg/dL.

Fotó: 123rf.com

5. Tegyünk figyelmeztető jelet az edzőtáskánkra: ha orvosunk edzés előtt vagy után is fontosnak tartja a vércukorszint-mérést, érdemes egy figyelmeztető jelet tennünk a táskára, melyben edzőholminkat visszük, nehogy megfeledkezzünk a dologról. Ha szeretnénk tudni, hogyan hat az edzés a cukorszintre, előtt és utána is végezzünk egy tesztet. Ez segíthet elkerülni a veszélyes vércukorszint-esést.

6. Igazítsuk az inzulint életmódunkhoz: a diabétesz-kezelés egyik fontos eleme, hogy mindig igazítsuk életmódunkhoz az inzulin alkalmazását – ha állandóan úton vagyunk, ha nem eszünk szabályos időközönként, a gyors hatású inzulint vagy azt ezt tartalmazó pumpa alkalmazását javasolhatja orvosunk, amely jellemzően 5-15 percen belül hat a vércukorszintre. Ha tudatjuk a doktorral, hogyan élünk, az sokat segíthet, hogy mindennapjainkban a diabétesz-kezelés se korlátozzon minket. A cukorbetegséget kordában tartó eszközeinket pedig akkor használhatjuk, amikor az nekünk leginkább megfelel.

7. Dolgozzuk ki étrendünket: a cukorbetegség kezelésének lényeges része a helyes táplálkozás. Nézzünk utána, mely ételeket javasolják diabétesz esetén a leginkább a szakemberek. Ezeknek ugyanis alacsony a glikémiás indexük, kevésbé vannak hatással a vércukorszintre, mint például a kenyér és egyéb élelmiszerek. Tegyünk listát a hűtőnkre, hogy lássuk, mit vásároljunk majd a boltban és meg is tervezhetjük előre az ételeinket.

8. Igyunk vizet! Ha a vércukorszint magas, szervezetünk folyadékot veszít, a bőr szintén száraz lesz. Igyunk sok vizet vagy egyéb egészséges folyadékot a nap folyamán, hogy egészségesek maradjunk!

Foto:123rf.com

9. Sportoljunk! A diabétesz-kezelés ugyancsak lényeges eleme a sport. Legalább 30 perc mozgásra van szükségünk naponta, hogy hozzájáruljunk a cukorbetegség kordában tartásához. Próbáljuk ki a reggeli 10 perces erősítő edzést, napközben kapcsolódjunk be valamilyen aktív játékba, gyorsgyalogoljunk ebédkor vagy menjünk sétálni a kutyával este. Ez a kombináció segít javítani a vércukorszintet és csökkenti a szívbetegség esélyét.

10. Készítsük el az elsősegély-felszerelésünket: a cukorbetegség egy kisebb sérülést is komoly problémává változtathat. Mindig hordjunk magunknál hidrogén-peroxidot a sebek tisztítására, steril gézt a sebek eltakarására. Ha keringési gondjaink vannak vagy diabétesz-eredetű idegrendszeri problémákkal küzdünk (perifériás neuropathia), orvoshoz kell fordulnunk. Legyen nálunk mindig a telefonszámuk!

Tipp: diabéteszesként érdemes magunknál hordanunk az orvosi figyelmeztető ékszert vagy jelet – helyezzük gyűrűnk, óránk vagy más ékszerünk mellé, vagy tartsuk fogkefénk, kulcsunk mellett. Fontos ugyanis, hogy mások is tudjanak állapotunkról: ha veszélyhelyzet áll elő, tudjanak segíteni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.