20 meglepő tény – amiért érdemes otthon hidrogén-peroxidot tartani!

Első hallásra is tisztában lehetünk vele, hogy szervetlen kémiai vegyületről van szó – amely azonban vízben oldva elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Lássuk, mi mindenért jó, ha van otthon nálunk!

A hidrogén-peroxid olyan kémiai vegyület, melyet 2 hidrogén és 2 oxigén atom alkot. Erős oxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt is használják sokan fertőtlenítőszerként. Vízben oldva végez nemcsak a vírusokkal és baktériumokkal, hanem a gombákkal is.

Lássuk, melyek a legnépszerűbb felhasználási módjai!

1.Seb fertőtlenítő: nyílt sebek fertőtlenítésére gyakran használják a bőrfelületen, beleértve a vágásokat, szakadásokat, zúzott sebeket, mielőtt összeöltik, kezelik azokat. Ilyen esetekben 3 százalékos oldatot készítenek. Amikor kapcsolatba kerül a katalázzal, az antiszeptikus enzim egy réteget hoz létre. A károsodott sejtek, különösen vérsejtek, ezt az enzimet szabadítják fel. Ha egy már majdnem meggyógyult seb réteget képez, hidrogén peroxiddal bevonva, az azt jelzi, hogy ott valamilyen bakteriális fertőzés áll fenn.

2.Fürdő: adjunk forró fürdőnkhöz hidrogén-peroxidot és eltávolíthatjuk szervezetünkből és bőrünkből a méreganyagokat! Ehhez csak 1 liter 3 százalékos hidrogén-peroxidot kell a vízbe önteni, majd pedig a kádban tölteni 30 percet.

3.Gombás fertőzések a lábon

A gombás fertőzés gyakorta támadja meg a lábujjak közti területet – mivel a test ezen része igen gyakran nedves. De a talpat sem kíméli. A bőr hámlása és a kellemetlen szag is jelzi a gomba jelenlétét. Készítsünk egy hidrogén-peroxid oldatot, 50:50 arányban, majd áztassuk a lábat benne minden este, elalvás előtt. De emellett fontos a lábat szárazon is tartani (használjunk megfelelő zoknit és cipőt!), különben a fertőzés visszatér.

4. Fülzsír eltávolító

A fülzsír a külső hallójáratban halmozódik fel. El is zárhatja az utat s a hang nem jut el a dobhártyáig. A 3 százalékos hidrogén-peroxid segíthet. Néhány cseppet juttassunk a hallójáratba – ha pattogó hangot tapasztalunk, a fülzsír kezd feloldódni. Súlyos esetekben azonban szükséges a vízsugaras kezelés.

5.Szájvíz

Nagyon hatékony és olcsó szájvízként alkalmazva a hidrogén-peroxid. Egy személyre elég belőle egy kupaknyi mennyiség. Tartsuk a szánkban 10 percig az oldatot, majd köpjük ki. Ajánlott mindennapos használatra. Megszabadulunk a segítségével a fekélyek esélyétől, a mosolyunk pedig sokkal szebb lesz. Mindig 3 százalékos oldatot alkalmazzunk, egy kevéske klorofillal pedig fokozhatjuk is az ízt.

6.Fogkrém

Keverjünk össze szódabikarbónát és 3 százalékos hidrogén-peroxidot. Igen jól tisztító és egészséges fogkrém válik belőle.

7.Fogkefe

Ha fogkrémet nem szeretnénk külön készíteni, elég, ha a fogkefénket beleáztatjuk 3 százalékos hidrogén-peroxidba, majd megmossuk vele a fogunkat, ahogy máskor. Ez az eljárás távol tartja a baktériumokat.

8.Fogfájás

A hidrogén-peroxidnak erős antivírus, antibakteriális és gombaellenes hatása van. Jó tudni, különösen annak, aki gyakran szenved fogfájástól. Nem fájdalomcsillapító, de tulajdonságainak köszönhetően elpusztítja a kórokozókat, amelyek a fertőzést okozzák. Ha tehát orvosunk gyökérkezelést ajánl egy begyulladt, nagy eséllyel „haldokló” fog miatt, ne adjuk fel ilyen hamar: próbáljuk öblögetni a szájüreget hidrogén-peroxiddal naponta többször, illetve napi egyszer kókuszolajjal is kezelhetjük. A kellemetlen érzés nagy eséllyel eltűnik és megmenthető lesz a fog. Komoly fogfájás esetén, amíg nem jutunk el az orvoshoz, egy kupaknyi hidrogén-peroxidot tartsunk a szánkban 10 percig. Ismételjük napi több alkalommal a műveletet és a fájdalom továbbáll.

hidrogen peroxide 2

9.Fogfehérítés

Alkalmazzuk a 3 százalékos hidrogén-peroxidot és meglátjuk: fogaink fehérebbé válnak. Nincs szükségünk drága professzionális fehérítőkre.

10.Zuhany

Öntsünk 2 kupaknyi 3 százalékos hidrogén-peroxidot egy kis meleg, desztillált vízbe hetente egyszer a gombás fertőzések kezelése érdekében. Akár heti kétszer is használhatjuk a módszert.

11. Hajvilágosítás

Hatékony fehérítő hatásának köszönhetően a hidrogén-peroxid erre a célra is jó. Készítsünk 50-50 arányú oldatot hidrogén-peroxidból és vízből, spricceljük a hajunkra, különösen nedvesen. Megtehetjük ezt zuhanyzás után is. Fésüljük bele a hajba. Természetes, világosabb csíkokat kapunk. Drasztikus változásra azért ne készüljünk, mivel a hidrogén-peroxid csak fokozatosan világosít.

12.Kontakt lencsék tisztítása

A hidrogén-peroxid fertőtlenítő szerként ideális, dörzsölésmentes tisztítást visz véghez a kontakt lencséken is. A kémiai vegyület lebontja a fehérje lerakódásokat, mellyel a szem reagál az idegen testre. Érzékeny szemekre különösen hatékony.

13.Mosogatógép fertőtlenítés

Adjunk kevesebb, mint 1 deci 3 százalékos hidrogén-peroxidot általános mosószerünkhöz, hogy fertőtlenítsük a mosogatógépet.

hidrogen peroxide 3

14.Konyhai felület-tisztító

Hidrogén-peroxiddal könnyen takaríthatjuk a konyhai felületeket, asztalokat. Elpusztítják a baktériumokat és kellemes illatot hagynak hátra. Egy kevés oldatot adjunk a szivacshoz, amellyel tisztítunk, vagy spricceljük a felületre. Készíthetünk 50-50 arányú, 3 százalékos oldatot is vízzel, amelyet egy szórófejes flakonban tárolunk.

A vágódeszkára ugyancsak használhatjuk, miután elmostuk – így teljes bizonyossággal elpusztítjuk a szalmonellát és egyéb kórokozókat. Végül egy kis ecetet is öthetünk rá.

A spray formájú hidrogén-peroxiddal a hűtő belsejét is takaríthatjuk, kitisztíthatjuk vele az ebédes dobozokat. Üvegek, tükrök letörlésére is alkalmas. Fürdőben ugyanúgy használható, mint a pultok letisztítására – padlót, wc-t egyaránt lehet vele mosni.

Mindenesetre érdemes a fürdőben és a konyhában két külön hidrogén-peroxidos flakont tartani.

15.Párásító tisztítása

Egy kevés 3 százalékos hidrogén-peroxidot adjunk egy gallon vízhez, majd fertőtlenítsük a párásítónkat azzal, hogy beleöntjük.

16.Fehérítés

Öntsünk egy kupaknyi hidrogén-peroxidot fehér ruháinkhoz a mosáskor, így még fehérebbek lesznek! Ha vérfoltot kell kimosni, közvetlenül a foltra vigyük fel az oldatot és hagyjuk rajta 1 percig. Majd dörzsöljük meg és öblítsük ki hideg vízzel!

17.Folteltávolító

A 3 százalékos hidrogén-peroxid képes eltávolítani a foltokat, ha időben használjuk. Még a 2 napos vérfoltot is hatékonyan eltünteti. Ha közvetlenül a foltra öntjük, bugyogni kezd, mely valójában reakció a katalázzal. Várjunk pár percet, a felesleget itassuk fel papírtörlővel vagy ronggyal. A folt el fog tűnni.

Érdemes viszont vigyázni: a hidrogén-peroxid fehérít, így a színes anyagokat elszínezheti!

18.Ételek közelében sem veszélyes

A hidrogén-peroxid hatékony, nem mérgező fertőtlenítőszer, így a főzésnél, konyhai felületeknél is biztonságos a használata. Ecettel kombinálva a szalmonella és E.coli vírusok kiküszöbölésében is hatékony.

19.Zöldség áztató

Ha hidrogén-peroxidos oldatba áztatjuk a zöldségeket, az semlegesíti a káros vegyi anyagokat, a mikroorganizmusokat pedig elpusztítja. A hideg vízzel teletöltött mosogató negyedét alkossa hidrogén-peroxid. A könnyed zöldségeket, mint például a saláta, 20 percig áztassuk. A vastagabb héjúakat, így az uborkát, kb. fél óráig. Ezután öblítsük le, szárítsuk meg és tegyük a hűtőbe. A technikával a zöldségek frissességét is megőrizzük. Ha áztatni nincs időnk, rá is spriccelhetjük az oldatot a zöldségekre, majd pár perc múlva öblítsük le őket.

A húst szintén meglocsolhatjuk hidrogén-peroxiddal főzés, sütés előtt.

20.Magvak csíráztatása

Kevesebb, mint egy deciliter 3 százalékos hidrogén-peroxidot adjunk hozzá egy kis vízhez. Áztassuk benne a magvakat éjszaka, majd minden alkalommal, amikor leöblítjük őket, adjunk hozzá hidrogén-peroxidot a csíráztatás érdekében.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.