Tüskés alvás – Szúrós terápia

A ma alkalmazott divatos stresszoldó és alvásterápiás módszerek fontos kiegészítője lehet hamarosan egy új eszköz: a tüskés matrac.

A svéd polgárok számára már korában hozzáférhető volt, azonban ma már több európai országban is megjelent ez az első látásra inkább kínzóeszköznek tűnő, stresszoldó alkalmatosság.

baloldali_doboz_177x144px6Az életmód kutatók számára az akupresszúra régóta ismert, mint hatásos relaxációs eszköz, azonban az új módszer, amely az érzékeny pontok stimulálását tüskék közvetítésével végzi, korábban inkább az indiai kultúrában és gyógyászatban volt alkalmatos. A tüskék érintkezése a bőrfelülettel, az idegpályák közvetítésével olyan bonyolult mechanizmust hoz létre, amely még a fájdalomérzetet is blokkolni képes – ezen alapul a fakírok ismert tevékenysége.

A Yantra elnevezésű eszközzel tulajdonképpen az európai emberek a hindu szokások egyik hatásos módszerét költöztetik be a lakásukba, és teszik a mindennapi életük részévé. Nemcsak relaxációs célból, hanem egyre gyakrabban kifejezetten az alvást megelőző állapotban, azt segítendő.  Mi is történik abban az esetben, amikor a több száz műanyag tüskére ráfekszik a páciens, és a testsúlya nyomása alatt és némi mozgással tulajdonképpen megszurkálja a bőrét.

A tüskék ingerlik a bőrön található idegvégződéseket, az akupunktúrás pontokat, a kötőszövetet. Az első két percben kissé fájdalmas, kellemetlen érzés tölti el, fájdalom azonban hamar elmúlik, bizsergő érzés erősödik, és lassú melegedést érez a háton.

A tüskék erős ingerlő hatásuknak köszönhetően fokozzák a hajszálerekben a véráramlást, a szövetekben lerakódott salakanyagok eltávolítását. Aktivizálják a vér- és nyirokkeringést, ezáltal pedig jobb lesz a szövetek tápanyag- és oxigénellátása, valamint elősegítik az izmok ellazulását. A speciális terápia a hormonháztartást is kedvezően befolyásolja, hatására az agy fájdalomcsökkentő és boldogság hormonokat kezd termelni. Alvásközpontban végzett tesztek is figyelemre méltó eredményeket mutatnak.

A kutatások szerint hazánkban minden harmadik ember alvászavarral küzd. Mindenki más módszerre esküszik: masszázsra, illóolajra, ágyneműre, speciális ágyra, besötétített szobára. A tüskés matrac használói szerint a "csodaszerek" alkalmazása mellett ez a természetes megoldás is segíthet. Meglepően jó eredményeket értek el a matraccal az ízületi problémák, a gerincfájdalmak, a fáradtság, a levertség enyhítésében.

alvas103

A matrac az emberi test ergonómiáját veszi figyelembe, a hát, a fenék és a has mellett az arc és az álkapocs idegvégződéseire is hat! A matrac által beindult, fokozott méregtelenítés miatt a narancsbőr kezelésére is alkalmazzák, valamint a fogyásban is hatékony segítő lehet az anyagcsere folyamatokra történő hatása következtében. Erősíti a szervezet öngyógyító mechanizmusait, használata lehetőséget nyújt a jó közérzet visszaszerzésére, fájdalomcsillapításra, az izomfájdalmak tüneteinek a leküzdésére.

A módszer előnye egyszerűségében rejlik, hiszen nem kell bonyolult mozgássorokat végezni. Elalvás előtt egyszerűen csak kihajtják, ráfektetik a lepedőt, és reggel friss az ébredés. Az eszköznek számtalan felhasználási területe és helyszíne lehet: fitnesz termekben, ahol a súlyok emelése miatt nem ritka a derékfájdalom, melynek enyhítéséhez elegendő a matracon tölteni 15-20 percet, illetve az aktív egy órás torna után a matracon végzett tornagyakorlatsor lazítja az elfáradt izmokat és tölti fel energiával a fáradt testet.

De a jógastúdiókba járók is ki tudják használni a matrac által kínált előnyöket. Szakemberek véleménye szerint napi 20 perc szükséges ahhoz, hogy a matraccal hatékony eredményt lehessen elérni. A legfontosabb, hogy napközben is kéznél van, és bármikor elővehető.

Forrás: