Zöldségek: Így szoktassuk rá gyermekeinket a fogyasztásukra

Ha a gyerekeink tányérján rendszeresen előfordulnak zöldségek, nem csak egészségesebbek lesznek, hanem elégedettebbek is – derült ki a Cornell Egyetem új tanulmányából. A legtöbb szülő szerencsére tudja, hogy a zöldségek egészségesek.

Amerikában mégis csak 23 százalékuk ad belőlük a vacsorához” – mondta Brian Wansink, a tanulmány vezetőszerzője.

„Ez azt jelenti, hogy olyan új motivációkat kell találnunk,vamelyek arra ösztönzik a szülőket, hogy nagyobb arányban adjanak zöldséget az étkezések során. Ha a szülők tisztában lennének azzal, hogy a zöldségek finomabbá teszik ételeiket és ezzel hősiesebbnek mutathatják erőfeszítéseiket, talán több kedvük lesz az ilyen ételek elkészítéséhez.”

A kutatásba 500 anyát vontak be, akiknek legalább két olyan 18 éven aluli gyermekük volt, akik velük is éltek. A kutatók először felmérték a nők személyiségét, akik vagy főztek otthon, vagy nem.

zoldsegek4

Ezután megkérték a résztvevők gyermekeit, hogy kóstoljanak meg négy különböző ételt, amelyekben volt zöldség, vagy éppenséggel nem volt. A gyerekeknek ezután az étel alapján jellemezniük kellett a személyt, aki főzött, majd saját kedvenc zöldségüket és kedvenc elkészítési módját is el kellett árulniuk.

Az eredmények arra utaltak, hogy a zöldségek erőteljes szerepet játszottak a kóstolás megítélésekor

Mivel úgy tűnt, hogy javították a teljes étkezés élvezetét.

A gyerekek ugyanis pozitívabban írták le azoknak az ételeknek a szakácsait, akik zöldséget is használtak. A kutatók emellett azt is megállapították, hogy a kicsik kedvenc zöldsége életkorral változik, ezért azt javasolják a szülőknek, hogy kísérletezzenek bátran az ételekkel, és adjanak különböző zöldségeket gyermekeiknek.

Forrás: MTI