Szúrós gyümölcs különleges köntösben

Érdekes gyümölcs, különleges külsővel és számunkra szokatlan ízvilággal. Ez a kaktuszgyümölcs.

Kétszer is meggondoljuk, hogy megkóstoljuk-e a tüskékkel borított élénk színekben pompázó kaktuszgyümölcsöt. A pithaya néven is ismert, nálunk szokatlan gyümölcs, ízében is eltér az általunk ismert vitaminhordozóktól. Lehúzható héja miatt a banánra, apró magokkal tarkított húsa a kivire, míg a nedves gyümölcshús az érett körtére emlékezteti a kísérletező kedvű kóstolót.

Világutazó

shutterstock_38808313

Hosszú utat kell megtennie az extravagáns külsővel rendelkező gyümölcsnek, míg mi, kíváncsi vásárlók levehetjük a zöldséges polcáról, hiszen a kaktuszgyümölcs kolumbiai ültetvények értékes terméke. A hosszú sorokba ültetett pithayát, akárcsak nálunk a szőlőt, szüretelés után engedik útjára a nagyvilágba. Az importgyümölcs decembertől márciusig, majd július és augusztus között érik meg a szüretre.

Kívül és belül

A neve is mutatja, hogy a gyümölcs a kaktuszfélék családjába tartozik. Két rendkívül élénk színben találkozhatunk vele, melyből méregzöld tüskék meredeznek a kíváncsi tekintetek felé. A különleges vörös árnyalatú héjjal borított pithaya Ázsiaból importálható, míg a citromsárga színű testvére Dél-Amerikából érkezik hozzánk.  Kettévágva viszont ugyanolyan fehér gyümölcshús tűnik elő számtalan apró fekete maggal töltve. A lédús hús a gyümölcs külsejéhez viszonyítva rendkívül visszafogott, a savanykás és édes ízvilág keveréke, mely hámozáskor könnyen leválik a héjról.

sarkany_gyumolcs80

Immunerősítő

C-vitaminban gazdag, így növeli az immunrendszer ellenállóképességét. Jótékony hatással van a koleszterinszintre a magas vitamin- és rosttartalmának köszönhetően. Illetve vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani.

Nevekben gazdag

Az eddigi jellemzők után nem fogunk meglepődni, hogy gyakran sárkánygyümölcs névvel is illetik a szokatlan színű és tüskékkel ellátott gyümölcsöt. Persze azoknak, akiknek még nem volt alkalmuk megkóstolni a különleges pithayát, semmiképpen sem szabad kihagyniuk a kínálkozó alkalmat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.