Rosszalvó éjszakázók

Az éjszakai műszakban dolgozók nehezen tudnak koncentrálni, sőt egyáltalán ébren maradni.

A kutatások azt mutatják, hogy az éjszakai műszakban dolgozók 30-50 százaléka saját bevallása szerint legalább hetente egyszer elalszik munkaidőben. Az a kijelentés tehát, hogy a több ezer légiirányító közül ez csupán egy-két esetben fordult elő, egyszerűen abszurd.

A potenciális veszély nem csak a légiirányítókra korlátozódik, hanem a kamionsofőrökre és buszvezetőkre, a pilótákra és a hajózásban dolgozókra is vonatkozik. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a gyári munkásokról, a rendőrökről, tűzoltókról, katasztrófavédőkről, ápolókról, orvosokról, szakácsokról, szállodai alkalmazottakról, a média munkatársairól és sok másról, akik éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

„Rendkívül alváshiányos társadalomban élünk, ahol sokan a két végén égetik a gyertyát” – állítják a szakértők. Mindössze fél évszázaddal ezelőtt csupán az emberek 2 százaléka aludt hat órát vagy ennél kevesebbet éjszakánként – ma ez az arány 28 százalék.

auto2

Dr. William Fishbein, a New York-i City University idegtudományi szakértője elmondta, hogy a műszakváltások felborítják az emberek bioritmusát. A hormonok az alvás-ébrenlét ciklushoz igazodnak. Amikor az emberek váltott műszakban dolgoznak, az agy sosem tudja, mikor kell aludnia, ami befolyásolja a szervezet működését. Fishbein szerint a váltott műszakban dolgozók számos az emlékezettel és a tanulással kapcsolatos problémákat tapasztalhatnak. Az éjszakai műszakban dolgozóknak nem kell feltétlenül fordított életet élniük,sötétség- és fényterápiával az éjszakai teljesítmény a nappali szintjére hozható.

Az éjszakai műszakosok pedig az álmosságon és a koncentráció képtelenségén kívül hajlamosabbak lehetnek a krónikus bélrendszeri és szívbetegségekre is, és esetükben a daganatos betegségek bizonyos típusai is gyakoribbak. A WHO a műszakban végzett munkát a lehetséges rákkeltők közé sorolja.

Forrás: MTI