Nem alszik eleget? Cukorbeteg lehet!

A jó éjszakai alvás, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a kutatók egy vizsgálat alapján.

Azoknál az embereknél, akik a hétköznapok során, éveken át kevesebb, mint hat órát pihennek éjjel, közel ötszörös eséllyel lép fel a cukorbetegség azokhoz viszonyítva, akik átlagosan hat-nyolc órát alszanak, derült ki a kutatásból, amelyet az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének, a floridai Palm Harborban tartott konferenciáján adtak elő.

A túl kevés alvás egészségi következményekkel jár!

„A vizsgálat tovább növeli azon bizonyítékok számát, amelyek szerint a túl kevés alvás egészségkárosító következményekkel jár. Az alvásra, mint egy wellness-kezelésre kellene gondolnunk életünk során!” – mondta el Lisa Rafalson, a New York állambeli Buffalo Egyetem kutató docense, a tanulmány vezető szerzője.

cukorbetegseg42

A vizsgálatban 1455 ember számolt be alvási szokásaikról, ezeket összehasonlították az éhgyomri vércukorszintekkel, egy hatéves periódus során. Az eredményeket korra, testtömegindexre, a glükóz és az inzulin koncentrációjára, a pulzusszámra, a magas vérnyomásra, a családban előforduló cukorbetegségre és a depresszió tüneteire korrigálták.

A tanulmány nem talált jelentős különbséget azon emberek éhgyomri vércukorszintje, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között, akik 6-8 órát, illetve akik 8 óránál többet aludtak éjszakánként. „Az eredményeink, reményeink szerint, újabb kutatásokhoz vezetnek majd az alvás és a betegségek ezen nagyon összetett területén” – nyilatkozta Rafalson.

Forrás: https://napidoktor.hu/