A kevés alvás viselkedészavarhoz vezet

“Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál..” mivel arrogáns és türelmetlen lettél. Pihenj inkább!

Egy finn tanulmány szerint ha a gyermekek keveset alszanak akkor is, ha nehézségek nélkül  növekszik az esélye figyelemzavaros/hiperaktív tünetegyüttes (ADHD) kialakulására.
Az elmúlt évtizedekben sok országban visszaesett az alvással töltött órák száma. Az Egyesült Államokban pl. a becslések szerint a gyerekek harmada nem alszik eleget. Feltételezik, hogy az alvásmegvonás a gyerekek esetében viselkedészavarokat okozhat a fáradtság helyett, de csak kevesen vizsgálták meg ezt a hipotézist.

Fotó: 123rf.com


A Helsinki Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói megvizsgálták, hogy a csökkent alvásidő az ADHD-hoz hasonló viselkedészavarokat okoz-e.
280 egészséges gyermek (146 lány és 136 fiú) vett részt a tanulmányban. A kutatók rögzítették a gyermekek alvási szokásait a szülők elbeszélése, aktigráf, vagy a gyermek csuklójára rögzített alvásmonitor segítségével.A gyerekek, akiknek átlagos alvásideje 7,7 óránál rövidebb volt, sokkal hiperaktívabbnak és lobbanékonynak bizonyultak, az ADHD-összpontszámuk is magasabb volt.A figyelemmel kapcsolatban ugyanolyan értékeket mutattak, mint azok, akik több időt töltöttek alvással. A többváltozós statisztikai modellek alapján a rövid alvásidő statisztikailag szignifikáns előrejelzője maradt a hiperaktivitásnak és a lobbanékonyságnak. Az alvási nehézségeket pedig összefüggésbe hozták a hiperaktivitással, az impulzivitással és a figyelmetlenséggel. A rövid alvásidő és az alvási nehézségek között nem találtak jelentős összefüggést.

Nem is gondolnád, mennyi mindent elárul a személyiségedről az, hogy mikor mész aludni. Máris mutatjuk, mit tudhatsz meg magadról ez alapján!

Mikor fekszel le? Az alvásunk sok mindent elárul rólunk


“Ki tudtuk mutatni, hogy a rövid alvásidő és az alvási nehézség összefügg az ADHD viselkedési tüneteivel, és azt is megállapítottuk, hogy a rövid alvásidő súlyosbítja a viselkedési tüneteket, az alvási nehézségek jelenlététől függetlenül.”– mondta Juulia Paavonen kutató.
Az eredmények arra utalnak, hogy a megfelelő alvási szokások kialakítása gyerekkorban nagyon fontos lehet a viselkedészavarok megelőzésében. Habár a nem megfelelő alvás valószínűleg képes negatív irányban befolyásolni a viselkedést és a teljesítményt, intervenciós tanulmányok is szükségesek ennek megerősítésére.”- folytatta Paavonen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.