Nagyobb védettséget nyújt a Moderna mint a Pfizer?

Amerikai kutatók hasonlították össze a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságát amerikai veteránok egészségi adatainak elemzése alapján. Arra a megállapításra jutottak, hogy mindkét oltás hatékony a koronavírus következményeinek, így a kórházba kerülés és az elhalálozás megelőzésében – adta hírül az MTI.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a Moderna oltása nagyobb szintű védettséget nyújt, az igazolt fertőzés kockázata például 21 százalékkal, míg a kórházba kerülés kockázata 41 százalékkal alacsonyabb.

A vakcinák hatékonyságát öt, koronavírushoz kötődő következmény alapján mérték: az igazolt fertőzés, a tünetekkel járó betegség, a kórházba kerülés, az intenzív osztályra kerülés és az elhalálozás.

Végre kiderült, hogy melyik a legjobb vakcina – Pfizer, Szputnyik vagy Sinopharm?

A kutatók több mint 219 ezer Pfizer-vakcinával beoltottat hasonlítottak össze ugyanennyi Modernával beoltott személlyel.

A 24 hetes követési időszakban az igazolt fertőzés aránya a Moderna-oltással oltottak esetében 4,52 volt ezer emberenként, a Pfizer-csoportban 5,75, ami 1,23 esettel több ezer emberenként.

Ez a tartalom is érdekes lehet!

Miért nem tart tovább a COVID elleni oltás védettsége?

Forrás: https://napidoktor.hu/index