Miért nem tart tovább a COVID elleni oltás védettsége?

A kanyaró elleni oltás egy életen át tart, a bárányhimlő elleni védőoltás 10-20 évig véd, a tetanusz elleni oltás pedig egy évtizedig vagy még tovább. A COVID elleni vakcinák hatása miért tart rövid ideig?

Az amerikai tisztviselők azonban mérlegelik, hogy engedélyezzék-e a koronavírus elleni emlékeztető oltást a beoltott felnőttek számára már hat hónappal az első oltás után. A vakcina célja, hogy a természetes fertőzés által nyújtott védelmet biztosítsa, de a súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázata nélkül – számol be a Liner.hu.

“Egy igazán jó vakcina lehetővé teszi, hogy valaki akkor sem fertőződik meg, ha ki van téve a vírusnak. De nem minden vakcina ideális” – mondta Rustom Antia, az Emory Egyetem biológiaprofesszora, aki az immunválaszokat tanulmányozza.

Elmondása szerint a védelem három szintje a következő: teljes védelem a fertőzés és az átvitel ellen; védelem a súlyos betegség és az átvitel ellen; vagy csak a súlyos betegség elleni védelem.

Fotó: 123rf.com

A hatékonyság attól függ, hogy a vakcina milyen mértékű immunválaszt vált ki, milyen gyorsan bomlanak le a keletkező antitestek, hajlamos-e a vírus vagy a baktérium mutálódni, és milyen helyen történik a fertőzés. A védettségi küszöb az a védettségi szint, amely elegendő ahhoz, hogy ne betegedjünk meg – ez minden baktérium esetében más és más, és még a meghatározásának módja is változik.

“Alapvetően az antitestek vagy semlegesítő antitestek milliliternyi vérre vetített szintjéről van szó” – mondta Mark Slifka, az Oregon Health & Science University professzora.

Fontos megjegyezni, hogy a T-sejtek is hozzájárulnak a védelemhez, de az antitesteket könnyebb mérni. A 0,01 nemzetközi egység/milliliter küszöbértéket 1942-ben erősítették meg a tetanuszra vonatkozóan, amikor egy német kutatópáros szándékosan kitette magát a toxinnak, hogy teszteljék a korábbi állatkísérletek eredményeit.

“Egyikük két halálos adag tetanuszt adott be magának a combjába, és figyelte, hogy mennyire ment jól a kísérlet. A társszerzője három halálos dózist adott be, és egyikük sem betegedett meg” – mondta Dr. Slifka.

A folytatásért KATTINTS IDE!

COVID – Súlyos mellékhatás a Pfizer és a Moderna vakcináknál

Forrás: https://napidoktor.hu/index