COVID – Súlyos mellékhatás a Pfizer és a Moderna vakcináknál

A BioNTech/Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom és a szívhártyagyulladás, a két megbetegedést fel kell tüntetni a termékinformációban, és felhívni az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra – tájékoztatott pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint az ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása után 14 napon belül fordultak elő, elsősorban fiatalabb korosztályhoz tartozó férfiaknál. A tünetek eltérőek lehetnek, de gyakran légszomj, erőteljes szívverés, kíséri a megbetegedést.

Foto:123rf.com

2021. május 31-ig az EU-ban mintegy 177 millió adagot adtak be a BioNTech/Pfizer és 20 millió dózist Moderna cég oltóanyagából.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pénteken azt is közölte a Johnson&Johnson cég oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A PRAC három olyan esetet vizsgált ki, amelyeknél a Johnson&Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. A három esetben a tünetek 3 nappal az oltást követően jelentkeztek, az érintettek közül ketten elhunytak.

Foto:123rf.com

Az EMA korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a mellékhatásra.

Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság arról is tájékoztatott, hogy a Vaxzevria termékismeretőjébe fel kell venni, hogy a vakcina mellékhatásként Guillain-Barre szindrómát (GBS) okozhat.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

COVID – Szívizomgyulladás az mRNS oltás után?

szívizom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


5 hozzászólás

 1. Jáger László

  Ez nálam szóba sem jöhet,mivel nem oltatom magam,
  Szóval a mellékhatás kizárva….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. nyunyó-nyanya

  Csakis a kínai mutyi-vakci, s tán még a ruszki-vakci az igazi ! A kipcsak-maki is megmondta,sőt utána már a nyunyócecil főtáltos asszonyság is tudományosan bizonyította, hogy makinak igaza van !

  Válasz
 3. Giovanni Alba

  A cím megtévesztő, a szenzációhajhászok és a megrögzött oltásellenzők elé vetett cukorka. A cikket író nem érzi magát kényelmetlenül egy kicsit sem? Olyan ez is, mintha azt írná, súlyos kockázatot vállal minden nő (és néhány férfi) aki férfiakkal találkozik, mert az erőszaktevők 98%-a férfi. Tényszerűen igaz, mégis torz megállapítás. Szerintem a felületes, nem olvasó, hanem hírfogyasztó réteget célozta meg. Bombasztikus cím, a cikkben viszont tények. Én elolvasom a cikket, ha ilyen provokatív a felütés, de félek, kisebbségben vagyok, a többség fejében csak a cím marad meg. Ez viszont az újságíró felelőssége.

  Válasz
 4. Zsikó Pál

  Arról még soha nem olvastam maguknál cikket, hogy a kínsiak vak.cinája 40%-ban hatástalan!
  Állandóan a Pfizer-t és a többi nyugatit fikázzák!
  Mennyi Jüan/Rubel jön be maguknak?
  Gondolom a hitelesség megtartása érdekében ezt a hozzászólást törlik….

  Válasz
 5. Varga Imre Miklós

  Én egy 74 éves férfi beteg vagyok.A Moderna vakcináját kaptam. Az első oltást követően a szokásos enyhe izomfájdalom és láz jelentkezett.Négy hétre rá megkaptam a második oltást is. A harmadik napon belázasodtam( eszméletvesztésig) és minden erőm elhagyott, teljes tehetetlenségig.Másnap kórházba kerültem de ott sem tudták megállapítani,hogy mi döntött le a lábamról.Négy nap után haza engedtek,de azóta is ágyhoz kötött vagyok,a lábaim nem erősödnek, csak járókerettel tudok néhány lépést menni. A lábfejeim duzzadtak. Először vízhajtóval próbálkoztam,de eredmény nélkül. Csak ebből a cikkből tudtam meg,hogy más oka van a dagadásnak. Igyekeztem mindent leírni és most arra kérem szakembereket,hogy írják le nekem,hogy hogyan tudnék ebből a nehéz helyzetből kikerülni,van e segítség és mi lenne az?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.