Erősíti az idősek immunitását a Pfizer emlékeztető oltása

Akár hatszor hatékonyabb az első kettő vakcinánál

Igencsak tanácsos a harmadik oltás felvétele az idősek számára – egy tanulmány rámutatott, négyszer erősebb védelmet nyújt a koronavírus ellen a Pfizer megerősítő vakcinája.

Augusztus elseje óta már hazánkban is elérhető a harmadik oltás koronavírus ellen. Sokak számára kérdéses, mennyire érdemes felvenni, mekkora plusz védelemmel szolgál.

Egy izraeli tanulmány a közelmúltban rámutatott: a Pfizer harmadik dózisa négyszer nagyobb védelmet nyújt a Covid-19 ellen, 5-6-ször hatékonyabb a súlyos betegség és a kórházba kerülés megelőzésében, mint ha csupán az első kettőt vesszük fel.

A Washington Post által közzétett adatok szerint a tanulmány 10 nappal azután értékelte a pácienseket, hogy felvették a harmadik oltást.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A fentiekhez érdemes tudni, hogy Izrael 2021 július végén hagyta jóvá a koronavírus vakcina emlékeztető oltásait a 60 éves és ennél idősebb emberek számára, majd augusztus végén 40 évesre csökkentették a jogosultsági korhatárt, így már nemcsak az idősek vehették fel azt.

Ekkor az ország a koronavírus a Delta-variáns vezérelt negyedik hullámával küzdött, de 2021 október elején már jelezték annak visszavonulását.

Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke azt nyilatkozta: az ország nagy előnnyel bír, mert az elsők között éltek a harmadik oltás alkalmazásával. Immár jobban értik, mit kell tenniük, mikor kell tenniük és hány éves korosztályban – fogalmazott, utalva arra, hogy az idősek számára kiemelten fontos a vakcina.

Mint mondta, minden országvezetőnek azt tanácsolja, minél előbb kezdjék el a harmadik oltás beadatását, 5 hónappal a második vakcina után. Más esetben hamis illúzióik lesznek a koronavírus elleni védelemről.

Koronavírus-vakcina – Évente új emlékeztető oltás kell majd?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.