Koronavírus-vakcina – Évente új emlékeztető oltás kell majd?

Hogyan befolyásolhatnak minket a variánsok?

Bár az eddig kifejlesztett koronavírus elleni vakcina már védelmet nyújt a fertőzés ellen, szakértők már most azt igyekeznek megjósolni, milyen gyakran lesz szükségünk új oltásra.

Szükségünk lehet minden évben újabb koronavírus-oltásra? Noha az emberek jó része már be van oltva a vírus ellen a világon, szakértők most azt próbálják előre jelezni, mikor és milyen gyakran lehet szükség újabb vakcina, azaz emlékeztető felvételére.

Vajon ugyanúgy évente, mint az influenza oltás esetében?

Ami jelenleg tény: nem tudjuk, meddig tart a betegséggel szembeni immunitás. Ez határozza meg, mikor van szükségünk újabb koronavírus-vakcina megerősítésekre.

Számos szakember gondolja úgy, hogy a Covid-19 elleni immunitás idővel csökkenni fog – de azt még senki sem tudja, mikor. Kutatások szerint a Pfizer és a Moderna oltások robusztus immunitást kínálnak, legalább 6 hónapra, de hogy utána mi történik, az még nem világos.

Fotó: 123rf.com

„Azt, hogy nem tudjuk, vajon az mRNS vagy a J&J vakcinák mennyire tartósak, már az elején nyíltan meg kellett mondanunk – fogalmazott Cameron Wolfe, a Duke Egyetem Egészségügyi Iskola fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi docense. – A biztonsági adatok kiválóak, ahogyan a hatásosságra vonatkozóak is. Ám a tartósság esetében nem tudjuk, mire számítsunk, hiszen annyira régóta nem létezik az új koronavírus-betegség.”

A szakemberek csak megkísérelhetnek válaszolni erre a kérdésre – elsőként azzal, hogy modellek segítségével próbálják megfogalmazni a legjobb tippeket.

Mint Wolfe mondta, meg lehet próbálni előrevetíteni, meddig tartós egy vakcina, ha látják az idővonalat onnantól kezdve, amikor az oltás be lett adva – azt ugyanis tudhatják, mennyi az antitestszint. Ezt befolyásolja azonban az ember immunrendszere is.

Napjainkban valós idejű adatgyűjtés történik. Wolfe maga is önkéntes volt a Pfizer vakcina korai, 3. fázisú klinikai vizsgálatában, másokkal együtt. Ők továbbra is minden héten leírják az eredményeiket, hozzátéve, hogy eközben valakinél jelentkezett-e koronavírus betegség. Ezt követően modellezni tudják – összehasonlítva magukat azokkal, akik placebót kaptak -, hogy mennyi ideig tart ki a vakcina.

A legtöbb szakértő azonban úgy véli, megerősítő oltásokra szükségünk lesz – csupán néhányan nem értenek egyet ezzel az értékeléssel.

Amint az immunitás idővel csökken, kelleni fognak a következő Covid-19 oltások. Abban viszont egyelőre nem értenek egyet a szakértők, mikor kerül erre sor.

Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) már 1 évvel előbbre tervez, noha nem biztosak abban, szükség lesz-e további, emlékeztető vakcinákra. Mint Rochelle Walensky, a CDC vezetője a BBC-nek fogalmazott: „Mi történik, ha 1 év vagy 18 hónap múlva csökken az immunitásunk? A mi feladatunk intézkedni, beszerezni a szükséges oltásokat, ahogyan tesszük ezt az influenza-vakcinákkal is”.

A Pfizer igazgatója ugyanakkor azt sugallta, hogy azoknak az amerikaiaknak, akik korán felvették a koronavírus elleni oltást, már 2021 szeptemberében szükségük lehet egy újra.

Fotó: 123rf.com

Hogy a megerősítő vakcina milyen sűrűn fog kelleni, azt egyelőre nem tudni. Előfordulhat, hogy ugyanolyan gyakorlat lesz a felvételük, mint az influenza-oltásé.

Akadnak azonban szakértők, akik nem hiszik, hogy a közeljövőben szükség lesz emlékeztető oltásokra. Mindezt azokra a tényekre alapozzák, hogy az első klinikai vizsgálatok során immunizált embereket immár 10 hónapja oltották be – és a vakcina nagyon jól teljesít.

„Nem tapasztalunk ún. áttörő fertőzéseket, még a hullámok egymásutánjában sem – mondta el Monica Gandhi, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. – Vagyis, lehet, hogy nincs szükségünk megerősítő oltásokra”.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok egyik legismertebb fertőző betegség-szakértője elismerte, hogy valóban, erre is van esély, nem feltétlenül fog kelleni emlékeztető vakcina. Kiemelte azonban: bár még nem tudják, szükség lesz-e plusz oltásokra, butaság lenne nem felkészülni arra az esetre, ha mégis kellenek majd.

A koronavírus-variánsok mindebben jelentős szerepet játszhatnak.

A feltörekvő vírus-variánsok és a vakcina-hatékonyságra gyakorolt ​​hatásuk meghatározhatja, szükség van-e további Covid-19 oltásokra – hangsúlyozta Wolfe. Ha ugyanis olyan változatok jelennek meg, amelyek képesek ellenállni a jelenlegi oltóanyagoknak, az embereknek szükségük lehet egy újraalkotott oltásra, amely az új változatokat jobban megcélozza.

A Moderna cég példának okáért előzetes kísérleteket végez annak kiderítésére, hogy a kifejezetten a Dél-Afrikában felfedezett koronavírus-variáns elleni harcra kifejlesztett megerősítő oltás miként működik ezen törzs ellen. Azt is vizsgálja azonban, hogyan reagál a vakcina a Brazíliában azonosított koronavírus-törzsre. A Pfizer és a Johnson & Johnson ugyancsak végez különféle emlékeztető oltás-kísérleteket.

A cégek azt is kutatják, vajon az eddigi formula hatásos-e, vagy módosítani kell a jelenlegi oltóanyagokat a változatok megfelelőbb megcélzása érdekében.

Amerikában az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete tanulmányokat tervez annak megvizsgálására is, mi történik, ha keverik az oltásokat – vagyis, valaki, akit kezdetben Johnson & Johnson vakcinával oltottak be, kaphat-e például Moderna emlékeztetőt?

A fenti csak néhány kérdés azok közül, amelyek a koronavírus-variánsokkal kapcsolatosan fennállnak.

Fotó: 123rf.com

„A vakcina-tartóssággal kapcsolatban egyre megnyugtatóbbak az információk, a variánsokkal összefüggő kérdések azonban továbbra is nyitottak” – mondta Wolfe, hozzátéve, hogy egy kissé baljóslatú, ami Amerikában a szubkontinensen történt, hogyan terjedt el egyre jobban a brazil variáns.

Mindez kétségtelenül rámutat arra, hogy minél sürgősebben be kell oltani mindenkit a világon, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését és fejlődését.

Az is biztosnak látszik, hogy ha szükség lesz megerősítő oltásokra, a folyamatok már sokkal gördülékenyebbek lesznek, mint a vakcina kezdeti bevezetésekor.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.