Az aggasztó koronavírus-változatok ellen is véd a Pfizer vakcina

Erős bizonyítékkal szolgáltak a katari kutatók

Új, Qatar-ból származó adatok egyre erősebb bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a Pfizer koronavírus vakcina képes megállítani az aggodalomra okot adó vírus-változatokat.

Eddig a legerőteljesebb bizonyítékokkal szolgálnak azok a katari adatok, melyek szerint a Covid-19 vakcina képes megálljt parancsolni olyan vírustörzseknek, melyek veszélyeztethetik az immunizálási törekvéseket.

Qatarban a koronavírus második hulláma dupla csapásnak számított. 2021 januárjában – azok után, hogy hónapokon át viszonylag kevés megbetegedés és haláleset fordult elő -, az öböl lakói óriási megugrást tapasztaltak a gyorsan terjedő B.1.1.7 variáns hatására – melyet először Angliában azonosítottak. Hetekkel később felbukkant a B.1.351 törzs, mely összefüggésbe hozható az újrafertőzésekkel és a csökkent vakcina-hatékonysággal.

Fotó: MTI/Komka Péter

Ebben a rendkívül nehéz helyzetben a katari kutatók az eddigi legerősebb bizonyítékokra bukkantak arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi oltóanyagok képesek elfojtani a B.1.351 vírus-változatokat.

Ezt a variánst először Dél-Afrikában azonosították. Az ott végzett klinikai kísérletek azt sugallták, hogy a vakcinák ezen változatok ellen is ütős ellenszernek bizonyulnak. Az új tanulmány azonban teljes képet mutat arról, mire számíthatnak az ilyen változatokkal küzdő országok.

A katari lakosokat két adag Pfizer – BioNTech vakcinával oltották be és 75 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki esetükben a B.1.351 által okozott koronavírus-betegség, mint a be nem oltottaknál, s szinte teljes védelmet kaptak az ezen törzs okozta súlyos betegségekkel szemben.

A The New England Journal of Medicine1 szaklapban közölt felfedezések azt sugallják, hogy a jelenlegi RNS-vakcinák hatékony fegyverek a legaggasztóbb, immunkikerülő vírus-változatok ellen.

A New York-i székhelyű Pfizer és a németországi Mainzban található BioNTech egy frissített RNS-vakcinát fejleszt ki, amely a B.1.351-et célozza meg, csakúgy, mint a Cambridge-ben (Massachusetts állam) székelő Moderna. Az utóbbi erőfeszítéseinek korai eredményei szerint a frissített vakcina emlékeztető oltása erőteljes választ vált ki a B.1.351 ellen.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kutatók szerint egyébként ez a vírus-variáns valószínűleg mindegyik közül a legrosszabb. A dél-afrikai kutatók 2020 végén azonosították a B.1.351-et, s mára ott ez vált a domináns törzzsé. Laboratóriumi vizsgálatok alapján ez a variáns olyan mutációkat hordoz magában, amelyek tompítják a vírus-blokkoló antitestek hatásait. A kísérletek szerint egyes koronavírus-vakcinák emiatt lényegesen kevésbé hatékonyak e törzs ellen, mint mások.

Laith Jamal Abu-Raddad, a dohai Weill Cornell Medicine katari fertőző betegség csoport epidemiológusa, egyben a tanulmány vezetője hangsúlyozta: megvannak az eszközeik ahhoz, hogy legalább a fertőzés súlyos formáit kontrollálni tudják. Ezeknek meglehetősen jól kell működniük a fertőzés átadásánál.

“A katari eredmények igencsak ígéretesek” – tette hozzá Shabir Madhi, a dél-afrikai Johannesburg-i Witwatersrand Egyetem vakcinológusa. A vírus-blokkoló antitestek viszonylag magas szintje – melyet az RNS-vakcina két dózisával váltanak ki -, valószínűleg megmagyarázza, miért nyújt ez jobb védelmet a B.1.351 vírus-variáns ellen, mint egyéb vakcinák – például az Oxfordi Egyetem és az angliai Cambridge-ben levő AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett oltások.

Madhi ugyanakkor úgy gondolja, egyéb oltások is megakadályozzák az említett változat által okozott súlyos betegségeket.

Fontos dolog derült ki a Pfizer vakcináiról

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.